Economie

Hoe instagram ik mijn kerstdiner?

Foto's Instagram kyonne, culynl, francescakookt

Niks mis met culinaire hoogstandjes, maar uiteindelijk moet je kerstdiner er vooral lekker úitzien. Ook, of misschien vooral, op de foto’s. Want dat je eten instagrammen heel anders uit kan pakken, bewees Martha Stewart al.

Twitter avatar MarthaStewart Martha Stewart Iceberg wedge with homemade Russian dressing. Perfect salad for the onion soup lunch http://t.co/KQatWUKUdl

Nomnomnom. Om dit te voorkomen: bekende foodbloggers geven tips.

1. Creatief met piepschuim

Met zacht gedimd licht is de kersttafel eigenlijk een ramp om te fotograferen. De ideale foto maak je in daglicht. Je kunt ook een ministudio nabouwen, tipt Simone van den Berg van Simone’s Kitchen (1.9K volgers).

“Koop wit piepschuim en van die goedkope ledlampjes. Dan valt het licht eerst op dat piepschuim, daarna pas op het eten en wordt je licht zachter.”

Heb je geen zin in al te veel gedoe, kun je het best je gerecht in de keuken met fel licht fotograferen. Wees niet bang dat het er dan er ongezellig uitziet: filter erover en het is weer knus.

2. Let op opa in zijn kersttrui

Het makkelijkste is om boven je bord te hangen. Dan heb je zo min mogelijk last van achtergrond - zoals opa in zijn kersttrui - en focus je op datgene wat telt: het eten. Foodblogger Yvette van Boven (6.4K volgers):

“Ik fotografeer ook wel eens schuin van boven, dan pak ik een klein beetje achtergrond mee. Maar zorg er wel voor dat alle rotzooi er niet opstaat, zoals potjes op het aanrecht.”

En denk aan een originele ondergrond. Je kunt je bord ook op je houten vloer leggen. En, tipt Francesca van Berk, blogger op Francesca kookt (2.7K volgers): “Ga niet te dicht op het bord zitten, houd een normale afstand.”

3. Saus is al snel net kots

Zorg dat je alles kunt herkennen op het bord. Dus geen brij van ondefinieerbaar eten. Van Boven: “Saus of bruin vlees kan er al snel uitzien als kots, zeker zoiets als een stoofpotje.” Ziet het er niet lekker uit, draai dan het bord, en kijk of het licht dan anders valt. De grootte van het bord is ook belangrijk. Ellen van Duijn van foodblog madebyEllen.com (1.6K volgers)houdt het daar graag rustig op.

“Liever een kip in z’n eentje, dan de kip met rijst, saus en groente.”

4. Roze toetje op een blauw bord = mooi

Dat groene ‘grassprietrandje’ bij de slager tussen de schalen vlees? Dat is natuurlijk expres, zodat het rood van het vlees beter uitkomt. Van Boven: “Ik denk in contrastkleuren.” Een van de weinige regels die ze hanteert: “Doe nooit iets van dezelfde kleur op hetzelfde bord.”

5. Tomatensoep met filter Ludwig is een bloedbad

De meeste foodbloggers gebruiken instagram helemaal niet als fototoestel. Ze maken de foto met een normale camera, en uploaden die via Instagram. Ook de app VSCO cam is populair, daar kun je veel preciezer per foto beeld opmaken. Monique van Loon, eigenaar van foodblog Culy (8.1K volgers):

“Ik heb laatst voor mijn blog de nieuwe Instagramfilters getest op eten. ‘Ludwig’ is het enige nieuwe filter dat voor eten goed is, want het haalt kleuren op. Maar als je daar weer tomatensoep mee fotografeert, zal het op een bloedbad lijken.”

6. Olijfolie is overal goed voor

Bruine bonen op de foto, daar wordt niemand vrolijk van. Al kun je een hoop goedmaken door de manier van fotograferen en de servieskeus. Van Boven: “Vlees wordt heel gauw een homp, een stuk groot dier. Dan moet je echt zorgen dat je groente mooi valt.” Toetjes zijn wel een dankbaar onderwerp. En lijkt het niet best, grijp naar de olijfolie. Kyonne Leyser van Kynotes (1.2K volgers):

“Dat zorgt net even voor een gezonde glans, en het eten blijft er lekker door.”

7. En schiet een beetje op

Schiet de foto, bekijk ’m snel, en ga door. Je hoeft ’m natuurlijk niet op dat moment te posten – neem ook tijd om na te denken over de teksten. Pauline Weuring van Uitpaulineskeuken.nl (15.5K volgers): “Gebruik je eigen hashtag voor de herkenbaarheid. Ik gebruik nu telkens #xmasiscomingtotown. En vertel vooral wat er op je bord ligt.” Ook Monique van Loon zet dat erbij: “Als je alleen ‘YUM!’ erbij zet, krijg je vragen van ‘wat is het?’, logisch ook eigenlijk.”

En, het allerbelangrijkste: “Maak die lens schoon”, tipt Kyonne Leyser. “Zo simpel, maar heel vaak vergeten.”