Hee, mannen in de New Yorkse metro’s, doe die benen eens bij elkaar

Ze zijn de mensen die bij ons de trein in stappen voordat de rest is uitgestapt, ze zijn de geur van goedkope friet in de coupé. In de metro van New York zijn het de zogenoemde ‘manspreaders’ die een bron van ergernis zijn, de mannen die wijdbeens gaan zitten en daardoor meerdere plekken innemen.

Dit wil de Metropolitan Transportation Authority (MTA) in New York dus niet meer zien, want zo bezet je meerdere zitplaatsen. Screenshot van video The New York Times

Ze zijn de mensen die bij ons de trein in stappen voordat de rest is uitgestapt, de mensen die met een tas die per se daar moet staan de stoel naast je bezet houden. Ze zijn de geur van goedkope friet in de coupé. In de metro van New York zijn het de zogenoemde ‘manspreaders’ die een bron van ergernis zijn, de mannen die wijdbeens gaan zitten en daardoor meerdere plekken innemen. De Metropolitan Transportation Authority (MTA), die het ov beheert in de stad, gaat het met een campagne proberen aan te pakken. Dat zie je de NS nog niet zo snel doen.

Dude, stop the spread, please zal er ietwat amicaal op posters staan die onderdeel gaan uitmaken van een campagne voor correcte metro-etiquette.

Twitter avatar emmagf Emma G. Fitzsimmons We have the first look at the @MTA‘s new courtesy campaign. Here’s the poster that takes on #manspreading. http://t.co/B5RySVI1kK

De New York Times wijdde gisteren een groot stuk aan het fenomeen, dat vooral vrouwen niet aanstaat. Echt mannengedrag is het. Misschien ook niet verwonderlijk, want er is natuurlijk voor hen vaak ook een praktische reden hun benen niet heel dicht bij elkaar te zetten, laat staan te kruisen.

Maar het is al druk genoeg in metro’s in New York, dus dan kun je het niet maken zoveel ruimte in te nemen, vinden tegenstanders. Het afgelopen jaar pakten tot wel 6,1 miljoen mensen op een enkele dag de metro. Dat is een miljoen mensen meer dan de allerdrukste dag tien jaar geleden. Ook het inwonertal van New York is gegroeid. Momenteel wonen er 8,4 miljoen mensen in de stad zelf.

The Gothamist ging de metro in en wees mannen op hun ‘manspreading’:


"Manspreading" door Gothamist

Het houdt meer mensen bezig

Actrice Kelley Rae O’Donnell voert al een tijdje haar eigen kruistocht. Op haar Twitterprofiel zet ze af en toe foto’s van voorbeelden van ‘manspreading’. Ook confronteert ze de mannen, die dan volgens haar vooral wat grommen of helemaal niets terugzeggen, zegt ze tegen de New York Times:

“I find myself glaring at them because it just seems so inconsiderate in this really crowded city.”

Twitter avatar Kellrod Kelley Rae O’Donnell Did you know that the NYC #MTA subway system is some people’s first choice when looking for a new bedroom? #fact http://t.co/9XJZ30YI0H
Twitter avatar Kellrod Kelley Rae O’Donnell I’d like to redesign their futures. By simply closing their legs. #mansitter #manspread #mta #subway http://t.co/F0PQiJ1gt0

Er is ook een Tumblr-profiel geheel gewijd aan “mannen die te veel ruimte innemen in de metro”.

New York is niet de eerste

New York is zeker niet uniek wat betreft de actie voor netter rijgedrag. In Turkije was eerder dit jaar ook een actie gericht op mannen die in de metro hun benen te wijd uit elkaar hebben. Daar niet van de vervoerder, maar wel van vrouwen op Twitter die reageerden op een campagne van een feministische groep in Istanbul. Ze plaatsten foto’s van ‘overtreders’ met hashtags als #bacaklarnitpola (“Doe je benen bij elkaar”) en #yerimisgaletme (“Neem mijn ruimte niet in beslag”).

En zo zijn er meer voorbeelden. Neem de South Eastern Pennsylvania Train Authority (SEPTA), dat in september met de campagne “dude, it’s rude” kwam. Ook de Parijse vervoerder RATP heeft al meerdere keren campagne gevoerd voor net gedrag in het openbaar vervoer. En Japan.

Nrc.next kwam in het kader van zijn treinspecial eerder dit jaar met illustraties met tips over hoe mensen fatsoenlijk kunnen treinen.

    • Frank Huiskamp