De cyberaanval op Sony is geen oorlogsdaad, zegt president Obama

President Obama beschouwt de cyberaanval op Sony niet als een daad van oorlog, zei hij in een interview met CNN. Door de hack is een grote hoeveelheid gevoelige informatie van Sony naar buiten gekomen.

President Obama.
President Obama. Foto EPA / Michael Reynolds

President Obama beschouwt de cyberaanval op Sony Pictures niet als een daad van oorlog, zei hij in een interview met CNN. “Ik zie het als een heel dure vorm van cybervandalisme. We nemen het zeer serieus.”

Desondanks bleef Obama kritisch over de beslissing van Sony om de film, waarin de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un wordt vermoord door twee Amerikaanse reporters, niet in de bioscopen uit te brengen. De Amerikaanse regering overweegt Noord-Korea op een lijst te plaatsen met landen die terrorisme ondersteunen.

Grote hack

Door de hack is een grote hoeveelheid gevoelige informatie van Sony naar buiten gekomen. Sinds de cyberaanval - één van de grootste in de Amerikaanse geschiedenis - ontving het bedrijf dreigementen als het de komedie The Interview zou uitbrengen.

Het Noord-Koreaanse regime noemde het werk eerder een ‘oorlogsdaad’, maar ontkende verantwoordelijkheid voor de aanval op Sony. Het land wil nu samen met de VS een onderzoek instellen. Deze week meldde Sony dat de film, die was gepland voor 25 december, niet in de bioscoop zal draaien. Of de film op een andere manier in omloop wordt gebracht, is nog onduidelijk.