Bestrijding adresfraude moet 42 miljoen euro per jaar opleveren

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in de Tweede Kamer.
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in de Tweede Kamer. Foto ANP/ Bart Maat

Het kabinet investeert de komende jaren 13 miljoen euro per jaar om adresfraude beter te kunnen opsporen. De extra investering, onder andere in een nieuw op te richten samenwerkingsverband van overheden en instanties, zal naar verwachting 42 miljoen euro per jaar opleveren, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

Het ministerie denkt aan de tientallen miljoen euro’s aan inkomsten te kunnen komen door jaarlijks 15.000 gevallen van adresfraude op te sporen, waarbij elke fraudeur gemiddeld 2.800 euro oplevert. Van adresfraude is sprake als mensen zich niet of verkeerd inschrijven bij de gemeente om zo mogelijk financiële voordelen te krijgen, zoals huurtoeslag, bijstand of studiefinanciering.

Dit jaar al 4.600 extra huisbezoeken

Volgens het ministerie is de nieuwe aanpak, dit jaar al ingevoerd, een succes. Het kabinet heeft 1,5 miljoen euro extra geïnvesteerd voor 4.600 extra adresonderzoeken en huisbezoeken door 91 gemeenten. Het ministerie deelde voorafgaand aan die huisbezoeken risicoprofielen met de gemeente.