Wesp op de foto met een rail en een keukenkastje

None
Foto Jonathan Brecko, RBINS & RMCA

Je kunt ze bijna voelen, de haartjes van deze wespenkop. Echt élke groef en kras op deze gewone wesp (Vespula vulgaris) is in beeld gebracht, in monsterlijk detail.

Deze foto is een samenstelling van een dertigtal foto’s. Van de afzonderlijke foto’s was steeds maar één dieptevlak in focus. Digitaal zijn deze foto’s tot één versmolten, zodat de wespenkop over de volle lengte haarscherp is. Deze techniek heet focus stacking.

Belgische onderzoekers hebben nu een goedkope opstelling beschreven om deze gestapelde foto’s te maken (Zookeys, 16 december). Ze zaagden een gat in een IKEA-keukenkastje (Häggeby, het staat in het stuk) en monteerden daar een rail doorheen waarover een camera met macrolens heen en weer kan schuiven. Twee flitslampen belichten het monster bij elke foto.

„Er zijn professionele hobbyisten die hun opstelling op dezelfde manier maken”, zegt Jonathan Brecko, wetenschapper bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, „maar tot de museumwereld was dat nog niet doorgedrongen.”

Het scherptekastje van Brecko en zijn collega’s kost bij elkaar 3.000 euro. Dat is 8 tot 10 keer zo goedkoop als een commerciële focus stacking-opstelling.

Brecko en zijn collega’s gaan de opstelling gebruiken om hun collectie insecten en schelpen te digitaliseren. Daarbij is het vooral belangrijk dat de holotypen digitaal worden vereeuwigd: de monsters waarop een soortbeschrijving is gebaseerd. „Daar zitten echt pareltjes tussen. Sommige mieren zijn al een eeuw geleden verzameld.”

    • Lucas Brouwers