Weer vogelgriep in Duitsland, vlak bij Nederlandse grens

Vogelgriepruimers bij een bedrijf in Zoeterwoude.
Vogelgriepruimers bij een bedrijf in Zoeterwoude. Foto ANP / Jerry Lampen

In het Duitse Meppen, dat vlak bij de Nederlandse grens ligt, is bij een eendenfokkerij een tweede geval van vogelgriep ontdekt. Het gaat om de gevaarlijke variant H5N8.

Meppen ligt in de Duitse deelstaat Nedersaksen, zo’n 35 kilometer van Emmen.

Controle bij andere bedrijven

Het ministerie van Landbouw in Hannover meldt dat alle 10.000 vogels zijn geruimd. In een straal van 3 kilometer worden pluimveebedrijven gecontroleerd. In dat gebied liggen nog 18 pluimveebedrijven met in totaal 180.000 dieren. Op dit moment geldt voorlopig een vervoersverbod.

De uitbraak in Duitsland baart vakgroep LTO zorgen. Eric Hubers van de vakgroep LTO Pluimveehouderij zegt:

“Laat er geen misverstand over bestaan dat de epidemie niet weg is. De ziekte kan ieder moment weer in Nederland opduiken. Deze besmetting op een steenworp afstand van Nederlandse bedrijven moeten we opvatten als een zeer serieuze waarschuwing dat alle voorzorgsmaatregelen nog steeds heel streng moeten worden opgevolgd.”

Al eerder vogelgriep

Afgelopen maandag werd in Nedersaksen ook al vogelgriep aangetroffen. Toen ging het om een kalkoenfokkerij, ongeveer 35 kilometer van de Groningse grensplaats Nieuweschans. Zo’n 20.000 dieren werden geruimd.

Nedersaksen is met 100 miljoen stuks pluimvee een grote speler op de Duitse markt.

Nederland

De recente uitbraak van de vogelgriep in Nederland heeft de pluimveesector tot nu toe tussen de 32 en 39 miljoen euro gekost, heeft het Wageningse onderzoeksinstituut LEI berekend.

    • Carlijn Vis