VN: niet eerder zo veel burgerdoden in Afghanistan

Leden van een lokale politie-eenheid op patrouille in Kunduz. EPA/JAWED KARGAR
Leden van een lokale politie-eenheid op patrouille in Kunduz. EPA/JAWED KARGAR Foto ANP/EPA/Jawed Kargar

Naar verwachting zullen er aan het einde van dit jaar meer dan 10.000 Afghanen gedood of gewond zijn geraakt door de gewelddadigheden in het land. Dat is het hoogste aantal sinds de VN in 2009 begonnen met het bijhouden van de burgerslachtoffers in Afghanistan.

Dat heeft Nicholas Haysom, de chef van de UN Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) gezegd tijdens een persconferentie in New York. In de eerste elf maanden van dit jaar vielen er 3.188 burgerdoden en raakten 6.249 mensen gewond. De verwachting is dat het totale aantal slachtoffers - doden en gewonden - in december voorbij de tienduizend zal gaan. Het aantal slachtoffers is daarmee 19 procent hoger dan vorig jaar.

De slachtoffers vielen vooral bij gevechten tussen de Afghaanse strijdkrachten en de Talibaan. In voorgaande jaren vielen de meeste slachtoffers bij bomaanslagen.

De internationale coalitie in Afghanistan is net uit het land vertrokken. De VS blijven nog aanwezig met een troepenmacht, maar die is een stuk kleiner dan eerst. De Afghaanse overheid moet nu zelf voor de veiligheid van haar burgers gaan zorgen en daar bestaat veel twijfel over.

Vanaf volgend jaar gaan honderd Nederlandse militairen politie en officieren trainen in Afghanistan.