Sony onderzoekt andere opties om The Interview alsnog uit te brengen

Filmmaatschappij Sony bestudeert alternatieve opties om The Interview alsnog uit te brengen. De film werd afgelopen week geschrapt nadat vermoedelijk Noord-Koreaanse hackers dreigementen aan het adres van Sony hadden geuit.

Sony sluit een toekomstige release van The Interview niet uit.
Sony sluit een toekomstige release van The Interview niet uit. Foto ANP/EPA/Justin Lane

Filmmaatschappij Sony bestudeert alternatieve opties om The Interview alsnog uit te brengen. De film werd afgelopen week geschrapt nadat vermoedelijk Noord-Koreaanse hackers dreigementen aan het adres van Sony hadden geuit.

Volgens CEO Michael Lynton had Sony geen andere keus had dan de geplande release van The Interview op 25 december te schrappen. Hackers hadden gedreigd met aanslagen op bioscopen waar de film zou draaien. Die beslissing leidde tot veel kritiek op het bedrijf van acteurs, regisseurs en zelfs president Obama.

Video on demand

Lynton zegt nu tegenover CNN dat de grote bioscoopketens in de VS de film niet meer wilden vertonen en dat daarom Sony de beslissing nam om The Interview te schrappen.

“Wij bezitten geen bioscopen. We kunnen niet bepalen of een film wel of niet wordt vertoond.”

Er wordt nu gekeken naar mogelijkheden om de film via internet alsnog uit te brengen, of via een andere distributeur. Lynton:

“Wij hopen nog steeds dat één ieder die deze film wil zien, daar ook de kans voor krijgt.”

Voor het digitaal uitbrengen van de film zoekt Sony naar een grote speler op het gebied van video on demand, maar er is nog geen geschikte partij gevonden. Netflix wil bij CNN niet reageren over een mogelijke release van The Interview.

Kritiek Obama verworpen

Lynton verwerpt bij CNN verder de kritiek van president Obama op Sony. Die noemde het besluit om de film niet uit te brengen een fout. Er zou een gevaarlijk precedent geschapen zijn waardoor bijvoorbeeld toekomstige documentaires ook kunnen sneuvelen, mocht de inhoud een ander regime niet aanstaan. Lynton:

“Ik weet niet of hij de volgorde van de gebeurtenissen kent die leidden tot het schrappen van de film. Ik ben het daarom niet eens met de opmerking dat dit een fout zou zijn.”