Rabo-topman: ‘Sneller maatregelen tegen klimaatverandering’

2014-05-08 10:51:08 DEN HAAG - Portret van Wiebe Draijer, beoogd topman van de Rabobank. ANP BART MAAT
2014-05-08 10:51:08 DEN HAAG - Portret van Wiebe Draijer, beoogd topman van de Rabobank. ANP BART MAAT Foto ANP

Nederland zou er goed aan doen om het Deltaprogramma, dat het land moet beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, versneld uit te voeren. Dat zegt Wiebe Draijer, de nieuwe bestuursvoorzitter van de Rabobank, in een interview met NRC. Die investering kan een impuls zijn voor de economische groei.

De Europese Centrale Bank pleit er sinds de zomer voor dat overheden die de ruimte hebben op hun begroting, investeren in de groei van de eurozone. Daarbij wordt in eerste instantie naar Duitsland gekeken, dat begrotingsevenwicht kent maar ook kampt met achterstallig onderhoud aan het wegennet. Zowel Duitsland als Nederland kan momenteel tegen historisch lage rentes geld lenen op de kapitaalmarkt. Ook voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker werkt aan een grootschalig investeringsplan, dat deze week is goedgekeurd door de regeringsleiders.

Het Deltaprogramma 2015, in opdracht van het kabinet opgesteld door Deltacommissaris Wim Kuijken en op Prinsjesdag aangeboden aan de Tweede Kamer, bestaat uit een reeks maatregelen die Nederland bestendiger moet maken tegen overstromingen en droogtes. Denk aan dijkverzwaringen, het creëren van meer ruimte voor de rivieren, het beschermen van belangrijke gebouwen tegen wateroverlast en een betere waterafvoer in de steden. De totale kosten bedragen tot 2050 minstens 20 miljard euro.

Nieuw werk voor ingenieurs en bouwers

“Waarom zouden we die investering niet naar voren halen, als we toch weten dat we die moeten doen?”, zegt Draijer in gesprek met NRC.

“Het is financieel aantrekkelijk, het biedt een economische impuls, en het maakt Nederland structureel sterker. Het is tijd om dit soort keuzes nu echt te maken.”

Het Deltaprogramma biedt werk voor ingenieursbureaus en bouwbedrijven. Dat komt goed uit, want bouwbedrijven hebben zwaar te lijden gehad onder de economische crisis. Nederlandse wateringenieurs zouden bovendien hun internationale voorsprong sneller kunnen uitbouwen en te gelde maken. Het effect op de staatsschuld zal maar beperkt zijn, zegt Rabo, mede doordat de verwachting is dat de economie de komende jaren zal groeien.

Draijer, voormalig voorzitter van de Sociaal-Economische Raad, is per 1 oktober aangetreden bij Rabobank.

Lees hier het interview met hem.

    • Chris Hensen
    • Hanneke Chin-A-Fo