Shredder

None

Sommig nieuws komt wat later tot mij. Zoals het nieuws over de commissie onder leiding van Ton Elias, die ontdekte dat de overheid miljarden verspilt aan het bouwen van slechte websites. Bij het televisieprogramma Zondag met Lubach werd terecht ingegaan op de kostenvergelijking die Elias trok: „Er worden per jaar tienduizend Maserati’s vershredderd.” Want ja, een Maserati als rekeneenheid nemen, dat is wat apart.

Mag ik het dan nog even hebben over het woord ‘vershredderd’? (Ja, hoor ik net, dat mag.) Om maar met het meest voor de hand liggende te beginnen: ik vind het heel moeilijk om me voor te stellen hoe je een Maserati in de shredder krijgt.

En dan de shredder zelf: dit object is pas in mijn bewustzijn en mijn vocabulaire verschenen in 1999, toen men op Schiphol een groot aantal eekhoorns moest laten verdwijnen. Iemand besloot toen dat de meest onopvallende en humane manier was: in de shredder ermee, levend en wel. Toen was het ineens shredder voor en shredder na. Maar we hadden er nog geen werkwoord bij. „Doe jij anders even iets met de shredder”, zal het wel geweest zijn.

Nu ineens kwam Ton Elias met ‘vershredderen’. Eerst denk je: dat is de bravoure van een VVD’er van formaat, die liberaal met zijn taal omgaat en dus zelf wel bepaalt welk werkwoord er bij de shredder hoort. Maar dan tik je het in bij Google en blijkt: vershredderen is een algemeen gebruikt woord. Een met veel te veel lettergrepen erin, dat wel. Wat zou er mis zijn met shredden? Of anders met shredderen? Misschien klonk shredderen te veel als het gezellige ‘redderen’ wat vrouwen-in-duster doen. Moest het ‘ver’ ervoor om er toch nog iets van vernietiging in te brengen. (En wat is de voltooide tijd? „De sierkarpers van oom Herman zijn helaas allemaal vershredderd.” „Ja, en nu kijkt hij helemaal ontredderd.”)

Een intensieve Google-zoektocht leverde op dat vershredderen ook wel ‘verhakselen’ wordt genoemd. Nu was ik al geen fan van het woord vershredderen, maar het is nog altijd tien keer beter dan verhakselen. Verhakselen is een soort verhaspelen, maar dan met heel veel bloed en rondvliegend vlees. Als ik ooit mag kiezen of ik vershredderd zal worden, of verhakseld, doe dan toch maar vershredderd.

Een mooie kerstgedachte.