Optimist van het Zuiden

None

Wie?

Camiel Eurlings (1973), politicus, Europarlementariër, minister, IOC-lid, KLM-topman.

Waarom?

Tja, 2010 kon ook. Toen stapte de CDA-kroonprins à bout portant uit de politiek om een gezin te stichten met zijn toenmalige vriendin. Maar dat ging uit. In 2011 ging hij naar Air France-KLM, vanaf vorig jaar als president-directeur van KLM.

Turbulentie, duikvlucht?

Kauw nog even op deze zin uit het persbericht: „In de gesprekken in het kader van het aflopen van zijn huidige benoemingstermijn in april 2015, hebben de heer Eurlings en de KLM Raad van Commissarissen gezamenlijk besloten dat hij per direct zal terugtreden als president-directeur en nu al ruimte maakt voor zijn opvolger.”

Blauw oog van de blauwe familie.

Ja, en het begon zo leuk. Hij sprak zijn talen, althans die ene die er echt toe doet bij de Fransen. En in april riep het zakenblad Management Team hem nog uit tot beste bestuurder van Nederland.

Maar?

Hij bleek van de buitenkant. Jeneverhuisjes onthullen, de halfjaarcijfers desnoods.

En dan ook nog IOC-lid als bijbaantje.

Negeer maar eens een opkontje van de koning. Camiel zat er niet mee. Op de IOC-jaarvergadering in Argentinië lobbyde hij voor uitbreiding van het KLM-net, zei hij. Zo combineerde hij beide functies.

Hm.

Yup. Pilotenstaking? MH17? Waar was hij?

In de karaokebar? Op een tropisch strand met een goede vriendin?

Doe niet zo bekrompen. Dat zou niemand erg vinden als hij er was geweest voor de grote onderwerpen in moeilijke tijden. Hoe houden de flag carriers zich de prijsvechters van het lijf? Worden KLM en Air France geen muis en de olifant?

En toen?

Dook hij onder. En weer op. Eerst in Valkenburg, waar Eurlings senior burgemeester is. En toen bij de IOC in Monaco, waar hij vertelde dat iedereen wel eens ‘een verkeerde baan pakt’.

Een Sven Kramertje!

Jep. Hou het klein. Denk Máxima’s ‘beetje dom’. Spindoctor Jack de Vries, die zelf iets weet van mispakken, is goud waard.

Is Camiel boos?

Dan laat hij het niet merken. Die duim blijft omhoog staan. Let op, hij heeft zo weer betaald werk.

Wat zegt Twitter?

@MennoOng: #Onnogate zal toch potdorie niet één groot complot zijn om Eurlings weer aan een baan te helpen? (13 dec)