Oma’s en opa’s: pas op met de Wii

Als je ouders of grootouders willen meespelen op de Wii, kunnen ze blessures krijgen. Net als met echte sport!

Van de Nintendo Wii kun je pijn in je armen, je schouders en je rug krijgen. Je kunt schaafwonden oplopen, blauwe plekken en zelfs een botje in je hand breken. Maar maak je niet druk: voor kinderen is de Wii niet zo gevaarlijk. Vooral vaders en moeders en oma’s en opa’s moeten oppassen. Voor jou is de Wii best geschikt als kerstcadeau. (Sinterklaas was natuurlijk ook goed geweest.) Dat onderzocht dokter Maarten Jalink uit Groningen.

Met drie collega’s zocht hij uit hoeveel mensen ziek waren geworden door spelcomputers van Nintendo. Niet een beetje spierpijn ofzo, maar zo ziek dat ze ervoor naar een dokter gingen.

De Wii is er nu acht jaar, maar de eerste Nintendo-spelcomputers waren er 25 jaar geleden al. De oude en de moderne Nintendo DS moet je met knoppen bedienen. Daarvan kregen mensen vooral blessures aan duimen en polsen. En van een Nintendo met joystick-bediening kreeg je blaren.

Met de Wii doe je heel andere dingen. Je kunt hem heen en weer zwaaien om te tennissen. En er is ook een wiebelplank waarop je gezonde oefeningen kunt doen. Dan gaan mensen ook wel eens te wild tennissen, of springen. Iemand slaat zijn hand keihard tegen een kast. Of valt.

Voor oude mensen die nooit sporten, is fanatiek Wii-en misschien niet zo’n goed idee. Twee ouderen kregen er een beroerte van. Dan valt een deel van je hersenen uit.

Zoiets gebeurt bij kinderen nooit. Je kunt wel pijn in je armen en rug krijgen als je de hele dag, acht uur of zo, op de Wii speelt. Maar ook dan nog gaat het snel over.

    • Wim Köhler