Besluit over film is fout

Foto AFP

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat Sony Pictures Entertainment „een fout” maakt door zijn komedie The Interview over de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un niet uit te brengen. Het filmbedrijf besloot daartoe nadat hackers hadden ingebroken bij het bedrijf en recentelijk hadden gedreigd met terreurdaden. Op zijn laatste persconferentie dit jaar zei Obama vrijdag zich de zorgen van Sony te kunnen voorstellen, maar dat hij die liever eerst had besproken: „Wij kunnen niet in een maatschappij leven waarin een of andere dictator ergens begint in de VS censuur uit te oefenen.” Volgens de FBI is het vrijwel zeker dat Noord-Koreanen de computers van Sony hebben gehackt. President Obama zei dat de VS op passende wijze zullen reageren „wanneer en zoals wij dat willen”. In Hollywood werden posters met de aankondiging van de film verwijderd.

pagina 9