Noord-Korea wil gezamenlijk onderzoek met VS naar Sony-hack

Noord-Korea wil samen met de VS een onderzoek instellen naar de cyberaanval op Sony. Hier niet aan meedoen zou ‘ernstige consequenties’ hebben als de Amerikanen Noord-Korea blijven beschuldigen van de hack.

Noord-Korea wil samen met de VS de cyberaanval op Sony onderzoeken. Door de hack heeft het bedrijf de film The Interview geschrapt, waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt vermoord.
Noord-Korea wil samen met de VS de cyberaanval op Sony onderzoeken. Door de hack heeft het bedrijf de film The Interview geschrapt, waarin de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un wordt vermoord. Foto ANP/EPA/KCNA

Noord-Korea wil samen met de VS een onderzoek instellen naar de cyberaanval op Sony. Hier niet aan meedoen zou ‘ernstige consequenties’ hebben als de Amerikanen Noord-Korea blijven beschuldigen van de hack.

Het land ontkent iedere betrokkenheid bij de aanval waardoor een enorme hoeveelheid informatie van Sony is buitgemaakt. Dat meldt Reuters op gezag van het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA. De autoriteiten beweren bewijs te hebben dat het land niet achter de aanval zit, aldus KCNA. Aantijgingen van de FBI dat Noord-Korea achter de hack zit, wordt afgedaan als ‘smaad’.

Wat er wordt verstaan onder ‘ernstige consequenties’ is niet duidelijk. De VS hebben nog niet gereageerd op het Noord-Koreaanse voorstel.

The Interview alsnog uitgebracht

Door de hack is een grote hoeveelheid gevoelige informatie van Sony naar buiten gekomen. Sinds de cyberaanval - één van de grootste in de Amerikaanse geschiedenis - ontving het bedrijf dreigementen als het de komedie The Interview zou uitbrengen. In die film wordt de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un vermoord door twee Amerikaanse reporters. Het Noord-Koreaanse regime noemde het werk eerder een ‘oorlogsdaad’.

Donderdag meldde Sony dat de film, die was gepland voor 25 december, niet in de bioscoop zal draaien. Aanvankelijk leek het erop dat de film ook niet op een andere manier naar buiten zou komen, maar tijdens een interview met CNN liet de CEO van Sony, Michael Lynton, vanochtend weten dat er nu wordt gekeken naar hoe de film in de toekomst alsnog in omloop kan worden gebracht.