Vleesetende dino komt voor vijf miljoen naar Leiden – eerste buiten Amerika

Het Leidse natuurmuseum Naturalis koopt een origineel skelet van de vleesetende dinosaurus Tyrannosaurus rex. Dit zegt een Naturalis-woordvoerder.

De dinosaurus kost 5 miljoen euro. Dat maakt het een van de duurste fossielen ter wereld. De aankoop is ook bijzonder omdat er nu geen skelet van een tyrannosaurus buiten de VS te zien is. De Naturalis-tyrannosaurus wordt in 2017 het pronkstuk van de nieuwe dinosauruszaal van het museum, na een grootschalige verbouwing.

Museum en onderzoeksinstituut Naturalis heeft de aankoop twee jaar voorbereid. Het hield de grootste fondsenwervingactie van een Nederlands natuurmuseum.

Veel particulieren gaven een ‘tientje voor T-rex’. Paleontologen van het museum namen ook deel aan de opgraving van het skelet, in augustus en september 2013.

Tyrannosaurus rex leefde aan het einde van het Krijt, van circa 70 miljoen jaar geleden tot het grote uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden. Met een lengte van 12 meter was hij de grootste vleesetende dinosaurus ter wereld.

De tyrannosaurus die Naturalis koopt, is een ouder vrouwtje. Van haar botten is 45 tot 50 procent gevonden. Dat maakt het vrouwtje tot een van de tien meest complete tyrannosaurusskeletten ter wereld.

    • Hester van Santen