Naturalis Leiden koopt skelet van Tyrannosaurus rex voor 5 miljoen

Vorig jaar stond een replica van een levensgrote Tyrannosaurus rex staat op het station Leiden Centraal om geld in te zamelen voor een echt skelet uit de VS. Dat is nu gelukt.
Vorig jaar stond een replica van een levensgrote Tyrannosaurus rex staat op het station Leiden Centraal om geld in te zamelen voor een echt skelet uit de VS. Dat is nu gelukt. Foto ANP/Lex van Lieshout

Het Leidse natuurmuseum Naturalis koopt een origineel skelet van de vleesetende dinosaurus Tyrannosaurus rex. De dinosaurus kost 5 miljoen euro. Dat maakt het een van de duurste fossielen ter wereld.

Dit zegt een Naturalis-woordvoerder. De aankoop is ook bijzonder omdat er nu geen skelet van een tyrannosaurus buiten de VS te zien is. De Naturalis-tyrannosaurus wordt in 2017 het pronkstuk van de nieuwe dinosauruszaal van het museum, na een grootschalige verbouwing.

Ouder vrouwtje

Museum en onderzoeksinstituut Naturalis heeft de aankoop twee jaar voorbereid. Het hield de grootste fondsenwervingactie van een Nederlands natuurmuseum.

Veel particulieren gaven een ‘tientje voor T-rex’. Paleontologen van het museum namen ook deel aan de opgraving van het skelet, in augustus en september 2013.

Tyrannosaurus rex leefde aan het einde van het Krijt, van circa 70 miljoen jaar geleden tot het grote uitsterven van de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden. Met een lengte van 12 meter was hij de grootste vleesetende dinosaurus ter wereld.

De tyrannosaurus die Naturalis koopt, is een ouder vrouwtje. Van haar botten is 45 tot 50 procent gevonden. Dat maakt het vrouwtje tot een van de tien meest complete tyrannosaurusskeletten ter wereld.

Lees in NRC Handelsblad: Mijn leven voor de dino’s (€) over paleontoloog Anne Schulp die het skelet van de Tyrannosaurus rex naar Nederland haalde.