Laag gemekker: geit voelt zich lekker

Illustratie Irene Goede

Brood! Er is brood! Eén knisperende broodzak en de hele kinderboerderij staat op stelten. Kippen snellen naar het hek, de geitjes staan te trappelen en het varkentje komt knorrend aangewaggeld.

Alle beesten zijn opgewonden. Maar zijn de geiten echt blij met het brood? En zou het varken verdrietig zijn, als hij niets krijgt? Voelen dieren emoties, net als mensen, en hoe kun je dat dan zien?

Tja, goede vragen allemaal. Aan mensen kun je vragen hoe ze zich voelen, maar bij dieren gaat dat niet.

Met een paar slimme proefjes kunnen biologen toch een beetje in de dierenkop te kijken. Ze probeerden het bij geiten in een geitenasiel in Engeland. Mensen brengen hier hun geitjes heen als ze er zelf niet meer voor kunnen zorgen.

Eerst werden de geiten verwend. De verzorger rammelde eerst met een emmer, om duidelijk te maken dat het etenstijd was. Twee geiten, naast elkaar in een hok, kregen allebei verse kastanjeblaadjes.

De volgende dag ging het anders. De verzorger rammelde weer met een emmertje, maar gaf daarna maar één geitje wat lekkers. Wat zou het andere geitje nu voelen?

De biologen hadden een riempje rond de borst gesnoerd om de hartslag van het ongelukkige geitje te meten. En zijn gemekker namen ze op met een microfoon. Ook keken ze wat het geitje deed: heeft hij zijn oortjes omhoog of omlaag? En wat doet zijn staartje?

Als allebei de geitjes te eten kregen, gingen hun harten sneller kloppen. Maar de hartslag ging óók omhoog als een geit niets te eten kreeg. Aan het geitenhart kun je dus niet zijn of de geit vrolijk of sip is. Hooguit of hij opgewonden is of niet.

Aan het gemekker kun je het wél horen. Een tevreden geitje klinkt laag. Meuheuh! Maar een geitje dat niets te eten heeft, mekkert hoger. Mèhmèèh! Net als bij mensen eigenlijk: als je huilt of verdrietig bent klinkt je stem wat hoger dan normaal.

Aan de oren en staartjes van een geit zagen de biologen ook een verschil. Een blije geit steekt zijn staart en oren omhoog, een sippe laat ze hangen.

Probeer de volgende keer maar eens te zien welke geiten vrolijk zijn en welke treurig. En vergeet niet wat oud brood mee te nemen. Je zult zien: daar maak je de geitjes écht gelukkig mee.

    • Lucas Brouwers