Huis ten Bosch vol gebreken

Op de draad versleten Chinese gordijnen. Aanrechtbladen met asbest erin. Lekkende daken. Scheuren in de plafonds.

Het is maar een greep uit de lange lijst aan gebreken waaraan Paleis Huis ten Bosch, meer dan dertig jaar het woonhuis van toenmalig koningin Beatrix, leed. Dit blijkt uit vertrouwelijke stukken die deze krant bij het ministerie van Binnenlandse Zaken opvroeg naar aanleiding van de komende grootscheepse verbouwing.

Behalve de lange staat van dienst van het paleis – de eerste steen werd in 1645 gelegd – zijn er nog twee andere oorzaken voor de hier en daar krakkemikkige staat: slecht uitgevoerde verbouwingen en reparaties. De architect deed zijn werk in 1980, de laatste keer dat het Paleis werd aangepakt, „niet grondig”. Een inspectierapport uit 1992 meldt: „De reparaties van de scheuren zijn zeer oppervlakkig en niet erg deskundig uitgevoerd.”

Daarnaast wilde Beatrix lange tijd geen bouwvakkers over de vloer en stelde reparaties uit. „Hare Majesteit de koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen aan Paleis Huis ten Bosch”, staat in een vertrouwelijke nota uit 2012. Toch noemen ambtenaren het Paleis „niet verwaarloosd”.

Uit de stukken die deze krant op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur opvroeg, blijkt dat het nieuwe koningspaar de verbouwing aangrijpt om het interieur en omgeving van het paleis te veranderen.

Als de verbouwing voltooid is (volgens plannen in 2017), zullen Willem-Alexander en Máxima van Wassenaar naar het Paleis verhuizen. De verbouwing kost zo’n 35 miljoen euro.

    • Kees Versteegh