Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Is fiscaal gunstig uitvaartsparen slim?

Het schijnt fiscaal toegestaan te zijn om bijna 7.000 euro geblokkeerd te sparen voor uitvaartkosten. Maar welke bank biedt dit aan?

Belastingvoordeel trekt Nederlanders zoals limonadesiroop een zwerm wespen. Toch bedenken politici soms fiscale lokkertjes waar geen haan naar kraait. Neem uitvaartsparen, het geblokkeerd sparen voor je uitvaart. Het saldo op zo’n rekening is, net als het kapitaal in een uitvaartpolis, tot 6.859 euro (2014) vrij van vermogensrendementsheffing. Althans, in theorie. Want hoe goedbedoeld belastingvrij uitvaartsparen ook is, tot op heden is er geen enkele bank die er brood in ziet.

Uitvaartsparen is bedoeld als voordelig alternatief voor de troebele en peperdure (natura-)uitvaartpolis. De overheid schiep dit belastingcadeautje in 2010 na overleg met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Maar de bijbehorende producten kwamen er niet. Volgens de banken schoot de vraag tekort. En dat is geen wonder. Zeker tot en met 2009 was de uitvaartverzekering een geliefd afzetproduct voor provisiejagende tussenpersonen. Mede door hun bangmakende verkoopverhalen zijn maar liefst zeven van de tien Nederlanders met polissen van uitvaartverzekeraars als Dela, Monuta, Aegon, Yarden en Ardanta opgescheept. De banken vonden de hond in de pot.

Maar net nu staatssecretaris Eric Wiebes het uitvaartsparen wil schrappen, ontwaakt de sparende consument. Deze hikt aan tegen de minieme spaarrente als een faalangstige scholier tegen een examen. Want van die spaarrente gaat, boven de vrijstelling van 21.139 euro per partner, jaarlijks 1,2 procent vermogensrendementsheffing af. En dan lijkt uitvaartsparen ineens een laatste veilige haven, waarin 6.859 euro belastingvrij kan schuilen. Twee partners scheelt dat samen maximaal 165 euro belasting per jaar.

Of het uitvaartsparen moet verdwijnen, laat Wiebes afhangen van de mening van de banken. Aan de burger wordt niets gevraagd. Je zou daartegen kunnen protesteren. Maar misschien kun je je energie beter besteden aan een (iets) beter rendement. Kies bijvoorbeeld een royalere spaarbank, zet je geld (iets) langer vast tegen extra rente, of bied familie of vrienden aan om hun eigenwoninghypotheek (deels) over te sluiten naar jou tegen voorwaarden waarvan je beiden profiteert. Los verder (boetevrij) af op je hypotheek, isoleer je huis met je spaargeld of koop er zonnepanelen van. De laatste drie oplossingen leiden naast extra rendement ook tot minder vermogensrendementsheffing. Dat is meer dan uitvaartsparen bieden kan.