Het jaar in 23 persoonlijke verhalen

Een jaar heeft soms even nodig om op gang te komen, om richting te vinden. Bor Verkroost, 36 en zwaar ziek, wilde niet wachten en gaf ‘zijn’ 2014 al op 3 januari een beslissende wending: hij publiceerde zijn euthanasieverklaring op Facebook. Het werd een zwaar jaar, maar wel zijn mooiste tot nu toe.

Voor u liggen 23 persoonlijke jaarverslagen, opgetekend in de loop van 2014. Sommige zijn gebaseerd op één ontmoeting, sommige stoelen op meerdere gesprekken. Veel jaren kregen geleidelijk vorm, andere door één ingrijpende gebeurtenis.

Er zijn dagboeken die getuigen van strijd. Annemarie Jorritsma streed voor nieuw sociaal beleid en kruiste de degens met haar ondervrager. Elou Akhiat streed voor een wijnbar in Rotterdam en moest na bedreigingen en felle kritiek van haar familie opgeven.

Sommige dagboeken vertellen over de eerste schreden op een nieuw pad. Voormalig vakbondsvrouw Agnes Jongerius trok Brussel binnen en waande zich Agnes in Wonderland. Beatrix Ruf, de nieuwe directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam vertrok uit Zürich en maakte een tussenstop bij de nonnen in Vught om Nederlands te leren.

Op 17 juli werd 2014 voor Paula Sutherland en Robert Crolla een rampjaar. Zij verloren hun zoon Régis, die op vlucht MH17 was gestapt voor een vakantie op Bali. Ze vertelden verslaggever Arjen Schreuder over de eerste zwarte uren, het voortleven van hun zoon in hun gedachten en de troostende werking van collectieve rouw.

Michel Kerres, chef NRC Weekend