Geen slaaf meer van kijkcijfers

Wie?

Paul Witteman (1946), journalist, televisiemaker en -presentator.

Waarom? Hij hield ermee op als helft van het talkshow-duo Pauw & Witteman. Pauw staat er alleen voor, aan de andere kant van het bestel heerst de verplichte gezelligheid van Tan. De late avonden zijn niet meer wat ze geweest zijn.

Maar waarom?

Hij zei dat hij oud en moe was. Of nee, eigenlijk zei hij het veel beter: „Het nachtbraken ging me niet in de kouwe kleren zitten.”

Niet zo gek voor iemand van zijn leeftijd.

Nee. Jeremy Paxman (64) van Newsnight ging hem voor. Misschien dat er nog een paar Amerikaanse senioren zijn die het volhouden op Red Bull en viagra. Maar er zijn genoeg bijna zeventigers die er minder vitaal bij zitten.

2014 was het jaar dat Paul verdween.

Grappig dat je het zegt. Dat begon al eerder. Naast Pauw werd hij steeds onzichtbaarder. Hooligans in de studio? Leuk, maar eerder DWDD. Nu gaan we hem juist meer zien!

Waar dan? Hij is terug bij Buitenhof na het vertrek van Kees Driehuis. Kan hij weer zichzelf zijn. „Tijdelijk voor onbepaalde tijd”, zegt de VARA, een van de drie omroepen die Buitenhof maken. Dat klinkt als: ruimte. Marcia Luyten bedient de VPRO-bloedgroep, Pieter Jan Hagens – Wie is de Mol? – AVROTROS.

Avrotros? Grieks restaurant!

Ik heb die naam niet verzonnen? Hoe dan ook brengt Paul rust en respect in de tent.

Respect? Leg dat even uit aan Gordon.

Witteman zei tegen hem: „Jij kunt toch wel een meisje krijgen?” Waarna half Nederland over hem heen viel. Witteman kan grappen zonder erbij te lachen. Ironie, beetje relativering. Precies wat hem onderscheidt van zijn collega’s.

Cynisch?

Ja, ook. Niet stemmen voor de Europese verkiezingen – meende hij dat echt?

In elk geval vind je hem niet saai.

Saai? Dat lijkt me een misverstand.

En?

En volgend jaar dus een klassieke-muziekprogramma. De Adriaan van Dis van de muziek.

Dat werd toch een ‘kijkcijferravijn’?

Is De Telegraaf de beste krant want de hoogste oplage? Nee, dat is de ANWB Kampioen.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.

Nakomertje uit muziekfamilie wil niet deugen en wordt journalist. Altijd worstelen met erkenning. Maar. Wij. Houden. Van. Hem.

Wat zegt Twitter?

@vincente: VK over snabbellen paul witteman. Met €40k/jr is hij een van de grootsten? Come on VK. €40/jr is een schijntje. (29 juni)