Frans hielp Frans aan baan

Wie?

Frans Timmermans (1961), diplomaat, PvdA-politicus, minister van Buitenlandse Zaken, eurocommissaris voor Betere Regelgeving en vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Waarom?

Politicus van het jaar. Nederland was al langer te klein. Dit jaar ontdekte de rest van de wereld het ook, bij zijn MH17-speech bij de VN.

Europa kon niet om hem heen, zeg maar?

Er moest een PvdA’er naar Brussel. Maar toen Wouter Bos nóg meer tijd aan zijn gezin wilde besteden, heeft het kabinet een jaar gelobbyd voor Jeroen Dijsselbloem als ‘begrotingstsaar’. Dat strandde omdat hij grapjes had gemaakt over Juncker, wiens dorst zijn geheugen niet had aangetast. Of omdat hij te steil was voor de Club Med-landen.

Tadá, kans voor Frans!

Gek, het was alsof hij het zag aankomen, dat Dijs hem niet ging worden. Eerst wilde hij buitenlandcoördinator Ashton opvolgen. En toen schreef hij in de Financial Times dat de Commissie efficiënter moest werken: minder regels, en vicevoorzitters met een eigen cluster.

Drie keer raden.

Precies. Slim van Juncker: Nederland zeurt altijd over regels, laat ze het zelf proberen.

Hm, commissaris voor minder regels, klinkt toch een beetje als hoofd bijzaken.

Laat dat maar aan hem over. Hij schrapte meteen tachtig wetten. Hup, de bezem erdoor.

Het fijnstof vliegt in het rond.

Niet flauw doen. De versoepeling van die fijnstofwet heeft hij meteen weer teruggedraaid.

Man van Grote Gebaren?

Ja en nee. Neem die VN-speech, met die geliefden die elkaar dat laatste moment in de ogen kijken. Hij heeft zich suf gependeld naar Kiev. Heel nuttig. Maar hij weet ook wel dat hij de man van die speech blijft. Ruim een miljoen keer bekeken op YouTube.

Waarvan de helft door Frans zelf.

Wat ben jij gemeen!

Wat vindt Den Haag trouwens?

De PvdA denkt er eh, genuanceerd over. Want Frans weet altijd alles beter. Vraag maar aan Job (‘SP light’, schreef Frans) Cohen.

Heb je nog tips voor hem?

Niet zo snel op de kast en minder op tv. Niet eruit flappen dat iemand een zuurstofmasker droeg. Alleen omdat Pauw zat te zuigen.

Nog tips voor ons?

Niet steeds zeggen dat hij al die talen spreekt.

Nou doe je het toch. Sorry, je m’excuse, lo siento, izvinite.

Wat zegt Twitter?

@hanspeterveen: #Door zijn vertrek daalde gemiddelde IQ in politiek Nederland en steeg deze in EU (14 dec)