4 maanden, 3 weken en 2 dagen

(Cristian Mungiu, 2007). De Roemeense film 4 maanden, 3 weken en 2 dagen gaat over een dag uit het leven van twee kamergenoten, de studentes Otilia (Anamaria Marinca) en Gabita (Laura Vasiliu). Het Gouden Palm-winnende drama speelt zich af in 1987, toen Roemenië nog zuchtte onder het juk van de communistische dictator Ceausescu en abortus verboden was. Gabita is in verwachting en op zoek naar een arts voor een illegale abortus, Otilia zal haar vriendin bijstaan. Maar het loopt allemaal verkeerd. Zo stelt Dr. Bebe, de schofterige dokter die Gabita zal behandelen, een huiveringwekkende voorwaarde. In lange, prachtige sequenties laat Mungiu zijn sterke actrices het werk doen. Hun relatie zit vol verwijten en kleine irritaties, maar het is een sterke vriendschap die wel een stootje kan verdragen.

NPO 2, 00.30-02.18u.

    • André Waardenburg