DNB: geen schikking curatoren DSB Bank

De Nederlandsche Bank (DNB) wil niet schikken in de juridische strijd met de curatoren van de in 2009 omgevallen DSB Bank. Dat hebben de advocaten van DNB vrijdag laten weten bij de civiele rechter, zegt een woordvoerder. De curatoren hadden naar eigen zeggen in de rechtbank in Amsterdam op een schikking „aangestuurd”.

De curatoren van DSB en een aantal gedupeerdenstichtingen proberen een grote schadevergoeding – tussen de 600 miljoen en 1 miljard euro – los te krijgen bij DNB, voornamelijk misgelopen rente-inkomsten. De toezichthouder zou namelijk in 2005 ten onrechte een bankvergunning hebben verleend aan DSB, de bank van Dirk Scheringa. De jaren daarna zou er volgens de curatoren bovendien sprake zijn geweest van falend toezicht.

De centrale bank erkent dat er dingen beter hadden gekund, maar meent strikt juridisch niet aansprakelijk te zijn. DNB wacht daarom met vertrouwen de uitspraak van de rechter in maart af.

In die zitting wordt overigens alleen bepaald of DNB al dan niet aansprakelijk is. De hoogte van een eventuele schadevergoeding volgt dan in andere procedure. (NRC/ANP)