Deze week: dalende roebel, Mariah Carey’s inkomstenbron, de Sony-hack

Foto AFP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. Poetins problemen zijn nog verre van voorbij. Eerst was het de olieprijs, deze week werd de roebel de helft minder waard dan eerder dit jaar. Niet iedereen vindt dat erg.

2. All I want for Christmas, is… Sky Radio? De moeder aller kerstzenders begon deze week weer met het fulltime draaien van aloude kerstfavorieten. Kerstmuziek is big business. Als je ervan houdt tenminste.

3. En als Mariah Carey weer overal te horen is, is ook het einde van het jaar nabij. Nog maar even om van zorgverzekeraar te wisselen dus. Maar pas op met die budgetpolis. Geld besparen voor het eind van het jaar kan ook zo.

4. Supermarkten verkopen steeds meer. Van brood en speciaalbier tot sokken, postzegels, elektronica en medicijnen. Kun je er straks ook aangifte doen?

5. Het zou eigenlijk geen chocola mogen heten, maar Nederlanders zijn er dol op: witte chocola. Alleen Brazilië eet het meer dan wij. Weet je waar we ook steeds meer van eten? Avocado. Nomnomnom.

6. Al de hele week gefrustreerd over de spelwijze van blankebabybilletjesprivilege, Ali Babataalschatkamer en brougham op het Groot Dictee? Daar heb je dus een woordenboek voor. Maar de verkoop ervan neemt af.

7. De Sony-hack blijft maar slachtoffers maken. Ondertussen komt Noord-Korea-komedie The Interview helemaal niet meer in de bioscoop, en is een andere film geannuleerd. Wat willen de hackers?

8. Het is uit tussen het Nederlandse mkb en de BlackBerry. Apple is het populairste zakelijke telefoonmerk geworden, blijkt uit een enquête van NRC Q. En de meeste telefoonabonnementen? Die zijn afgesloten bij KPN.

9. Vandaag is het waarschijnlijk even niet zo erg: een beetje laat wakker worden. Maar doordeweeks is het een belangrijke reden waarom mensen te laat komen op het werk. 5 procent komt elke dag te laat, bleek uit ons onderzoek.

    • Anouk van Kampen