Castro: lange strijd voordat VS economische sancties opheffen

Raul Castro tijdens het National Assembly in Havana. Foto EPA / Marcelino Vazquez

Cuba wacht een “lange en ingewikkelde strijd” voordat de Verenigde Staten de economische sancties tegen het land opheffen. Dat zei president Raúl Castro vandaag tegen het Cubaanse parlement gezegd.

De band tussen Cuba en Amerika herstellen

De Amerikaanse president Barack Obama en Castro maakten woensdag gelijktijdig bekend dat de Verenigde Staten en Cuba de diplomatieke banden na ruim een halve eeuw willen herstellen. Onderdeel van het plan is een gevangenenruil.

Afgelopen week werden drie Cubanen die in een Amerikaanse gevangenis vastzaten vrijgelaten. Ze waren veroordeeld voor spionage. De vrijlating van de drie was onderdeel van de deal om de diplomatieke banden te herstellen. Vandaag verscheen het trio met hun familieleden in het Cubaanse parlementsgebouw. Daar kregen zij een staande ovatie van de aanwezigen. Onder andere Raúl Castro was van de partij.

Sancties sinds de seventies

Castro vertelde dat hij in april naar Washington reist en daar deelneemt aan een top van Amerikaanse landen. Dat is sinds het akkoord de eerste keer dat hij Obama ontmoet.

Als reactie op de communistische revolutie in Cuba, kondigde de VS in de jaren zeventig sancties af tegen het eiland. Obama heeft de steun van het Amerikaanse Congres nodig om iets aan die sancties te kunnen veranderen.

De betrekkingen normaliseren heeft veel grotere gevolgen voor Cuba dan voor de Verenigde Staten. Er wordt door critici zelfs gespeculeerd dat het oude socialistische Castro-regime er op termijn aan ten onder kan gaan.

Veel economische schade door het embargo

Cuba heeft altijd aangedrongen op het opheffen van het Amerikaanse handels- en reisembargo, ingesteld in 1960 en aangescherpt in 1962. Jaarlijks berekende de regering in Havana de economische schade. De laatste cijfers: 1.100 miljard dollar.

De opheffing van het embargo zal een enorme economische impuls geven aan het verarmde Cuba. Het eiland is nu nog aangewezen op relatief dure import uit landen die verder weg liggen. Zo is onder andere Nederland een belangrijke handelspartner. Als de handelsgrenzen met Amerika opengaan, zal er vanuit Cuba vooral veel vraag zijn naar landbouwproducten. Daarnaast zullen Amerikaanse toeristen geld binnenbrengen.

Lees ook het artikel in NRC Handelsblad: ‘Feest in Cuba maar nog geen vrijheid‘ (€).

    • Carlijn Vis