Bijna kampioen

Wie?

Louis van Gaal (1951), gymleraar, beroepsvoetballer, coach van Ajax, Barcelona, Bayern, bondscoach, nu bij Manchester United.

Waarom?

Coach van het jaar. Onder zijn leiding werd het Nederlands elftal in Brazilië deze zomer bijna wereldkampioen.

Je zegt het zelf: bijna.

Klopt, maar daar gaat het niet om. Zelfs voetbalmijders raakten eraan verslaafd. Die konijnen uit de hoed, die keeperswissel!

Niet overdrijven, zeg.

Toch wel. Een elftal waar niemand verwachtingen van had. Los zand dat toch een eenheid bleek te worden. De tv-studio wilde het eerst niet weten. Tunnelvisie: je ziet wat je wílt zien. Clockwork Orange draaide weer. Soms rammelend, maar effectief; beter dan Cruijffiaans sterven in schoonheid.

Geestig. Jij zo enthousiast.

Ik wist niet dat ik het in me had.

Dus?

Gaan we hopelijk over tot de orde van de dag. Het is maar een spelletje.

Waarom zeg je dat?

Omdat ik me eraan erger dat het groter wordt gemaakt dan voetballen. Google ‘Methode Van Gaal’ en je struikelt over de managementtypes die er ‘lessen’ uit trekken. Veranderen volgens Van Gaal in 3 stappen: ‘Schep een context voor leren, pas uw strategie aan op de medewerker, wees consistent’. O ja: sluit toeval uit. Niet vergeten! Toeval uitsluiten!

Toch zit er iets in.

Van Gaal weet zelf hoe beperkt zijn invloed is. Voetbal hangt van toeval aan elkaar. Maar het beetje invloed dat hij heeft, wendt hij effectief aan. En hij laat zich niet gek maken.

Zijn start bij Man U was rampzalig.

Ja, pijnlijk voor wie instant succes eiste.

En nu?

Gaat het beter, na vijf overwinningen op een rij. In Van Gaals steeds betere Engels: „You have to wait for the proces”. ‘Red devils on a roll’, kopte de BBC. „Niet slecht hè?”, zei Van Gaal tegen dezelfde BBC.

Deze zomer blafte hij nog een BBC-verslaggever af: „Stomme vraag!”

Maar het wás een stomme vraag. ‘Wat weet u van Manchester United?’

‘LVG’ en de journalisten...

...blijft lastig. Maar voetbal is theater. Verliezen en winnen: allebei drama. Zo bezien doet hij het altijd goed. Stel je voor dat hij voetbal écht tot een proces reduceert. De dood in de pot, geen gladiolen.

Wat zegt Twitter?

@albrookshawAFC: Think we can all agree LVG is a genius. How he has taken plucky underdogs Man Utd into the top 4 despite only spending £145m is beyond me... (14 dec)