Koningin in paleis met gebreken

Tot op de draad versleten gordijnen. Lekkende daken. Scheuren in de plafonds.

Het is maar een greep uit de lange lijst aan gebreken van Paleis Huis ten Bosch, meer dan dertig jaar het woonhuis van koningin Beatrix. De tekortkomingen blijken uit vertrouwelijke stukken die deze krant bij het ministerie van Binnenlandse Zaken opvroeg naar aanleiding van de komende verbouwing. Over de begrote kosten van 35 miljoen euro ontstond eerder politieke ophef.

Behalve de lange staat van dienst van het zeventiende-eeuws Haags paleis blijken er nog andere oorzaken te zijn van de – hier en daar – krakkemikkige toestand. Verbouwingen en reparaties werden „niet grondig”, „zeer oppervlakkig”, en „niet erg deskundig” uitgevoerd, aldus inspectierapporten. Daarnaast stelde Beatrix repaties lang uit. „Hare Majesteit de Koningin is al jaren zeer terughoudend als het gaat om onderhoud of aanpassingen aan Paleis Huis ten Bosch”, staat in een nota uit 2012. Toch noemen ambtenaren het paleis „niet verwaarloosd”.

Ook de huiselijke inrichting van het paleis krijgt de komende jaren een grondige opknapbeurt, blijkt uit de stukken die Binnenlandse Zaken vrijgaf. Zo krijgen kaptafels betere verlichting, leefruimtes meer privacy en komt er veiliger elektronica voor strijkijzers. Ook worden de tennisbaan en het ‘lakei-oproepsysteem’ aangepakt.

    • Kees Versteegh