‘Als we even niet zo veel verdienen, koken we eenvoudiger’

Jeroen van de Beek (48) en Petra Iuliano (50) zijn ondernemer. Ze hebben bewust geen kinderen. Hij: „Een vrij egoïstische keuze natuurlijk.” Zij: „We hebben vrijheid als hoogste waarde.”

Jeroen: „Je hebt van die stellen die je altijd samen tegenkomt, Petra en ik gaan graag alleen op pad.” Foto David Galjaard

‘Samen uit eten vinden we leuk’

Jeroen: „We zijn nu al 29 jaar bij elkaar, maar we hebben nog nooit samen een lange vakantie genomen. Meestal gaan we twee keer per jaar een weekje.”

Petra: „Alleen dit jaar besloten we drie weken naar Italië te gaan. Dat vonden we toch te lang. Samen uit eten gaan vinden we wel leuk, soms naar tenten met Michelinsterren.”

Jeroen: „Dat niveau of net eronder, we hebben ook een favoriete pizzeria vijf minuten lopen van ons huis.”

Petra: „Daar is de pizza bijna net zoals in Napels. Ik ben half Italiaanse, dus ik ben met Italiaans eten wel echt een zeikerd. Ik eet ook nooit pasta buiten de deur, dat vind ik meestal niks.”

Jeroen: „Je hebt van die stellen die je altijd samen tegenkomt, maar Petra en ik gaan graag alleen op pad.”

Petra: „Vrijheid hebben wij als hoogste waarde. We zijn allebei heel onafhankelijke types.”

‘Een kind reflecteert op wat je doet’

Petra: „Ik ben gek op kinderen. Ik heb daarom wel even getwijfeld toen ik een jaar of 32 was. Ik werkte op een callcenter en de meeste meiden waren begin dertig. Dan zie je iedereen trouwen en kinderen krijgen. Toch wel leuk, dacht ik. Maar ik ben nu vooral waanzinnig blij dat we niet voor kinderen gekozen hebben.”

Jeroen: „Het is een vrij egoïstische keuze van ons natuurlijk, het is het ontlopen van verantwoordelijkheden. Wij kunnen doen wat we willen, alle mogelijkheden liggen open.”

Petra: „Ik denk dat kinderen je sneller volwassen maken. Een kind reflecteert op wat je doet, je goede kanten en slechte kanten. Dat hebben wij misschien een beetje gemist.”

Jeroen: „We hebben niet een heel stabiele basis. We hebben periodes waarin we niet zoveel verdienen, of veel zakelijke risico’s nemen, dat kan natuurlijk minder goed met kinderen.”

Petra: „Ik zie mezelf wel als een high risk ondernemer inderdaad, ik denk niet dat ik zo had geleefd met kinderen, dan moet je beter op je geld letten.

‘Ons inkomen wisselt enorm’

Petra: „We werken allebei thuis, dus spreken elkaar eigenlijk continu. Ik heb boven een eigen kantoor, Jeroen werkt beneden.”

Jeroen: „Ik ben pas sinds 1 oktober zelfstandige. Ik zoek nog een beetje of het goed werkt, dat thuiswerken, of dat ik een externe plek moet gaan huren. Hiervoor werkte ik als copywriter bij een consultancyfirma.”

Petra: „Ik help ondernemers en zelfstandigen om meer omzet te genereren, door ze te trainen in marketing en sales.”

Jeroen: „Omdat ik net begonnen ben als zelfstandige weet ik nog niet goed wat ik ga verdienen.”

Petra: „Ons inkomen wisselt enorm. Vorig jaar was mijn omzet 80.000 euro. Er zijn ook weken waarin ik met gemak 10.000 euro verdien. En er zijn tijden geweest waarin ik dat nauwelijks in drie maanden verdiende.”

Jeroen: „We hebben een gezamenlijke rekening waarop we geld storten voor onze hypotheek en boodschappen. We leggen elke maand een bedrag in. Daar komen we niet mee uit, maar dat geeft niet.”

Petra: „We hebben elke week een money meet up. Ik hou elke dag mijn in- en uitgaven bij. Verdienen we even niet zoveel, koken we eenvoudiger.”

‘We hebben nooit spitsuur’

Petra: „We hebben eigenlijk geen moment op de dag dat het echt spitsuur is bij ons. Ja, met werk kan het druk zijn. Maar met de dagindeling niet. De lunch misschien? Ook niet echt hè? Dan gaan we samen gezellig lunchen en zetten we 24kitchen op.”

Jeroen: „We hebben iemand die komt schoonmaken.”

Petra: „Die zou ik wel vaker willen inhuren. Zulke dingen moet je eigenlijk uitbesteden als je ondernemer bent. Ik doe meestal de was.”

Jeroen: „Ik doe wat waarschijnlijk heel veel mannen doen: de afwasmachine, en ik zet het vuilnis buiten. Koken doen we allebei.”

Petra: „In het huishouden ben ik niet zo goed. Maar als ik het te veel laat versloffen, zetten we elkaar aan het werk. Of dan komt de werkster.”

‘Mijn meditatie is muziek’

Petra: „Ik ben veel bezig met mijn spirituele ontwikkeling. Daar heeft Jeroen minder mee.”

Jeroen: „Ik ben vast ook spiritueel, maar ben er niet zo heel erg mee bezig. Mijn meditatie is muziek. Van rockabilly, 60’s beat en jazz tot reggae en hiphop. Ik ga ook graag naar concerten met iets ruigere muziek. Ik dj regelmatig, en verzamel singles en LP’s.”

Petra: „Ik doe elke ochtend voordat ik opsta een half uur lang twee meditaties. Dan zit ik op bed, met mijn rug tegen de muur en richt me het eerste kwartier op alles waar ik dankbaar voor ben. Het tweede kwartier visualiseer ik een doel dat ik wil bereiken. Het helpt me om me voor te bereiden op de dag, met een goede mindset op te staan. Ik doe het sinds een paar jaar, het helpt me echt om in een goede gemoedstoestand te komen.”

Jeroen: „Ik ben dan meestal al wakker, en beneden naar muziek aan het luisteren. Wel met koptelefoon op, om Petra niet te storen.”

    • Charlotte van ’t Wout