Zo groot was je kledingkast nog nooit

Bespaar dit jaar op een nieuwe outfit voor Kerst en Oud & Nieuw. Leen je kleding bij een kledingbibliotheek. Onbeperkt shoppen, zonder dat je aan de prijs hoeft te denken.

De blouse is zachtroze, heeft een vormeloos model met gigantische schoudervullingen en een drukke print. Precies het soort kledingstuk dat ik nooit van mijn leven zou dragen, laat staan kopen. Al was het alleen maar omdat het moeilijk te ‘combineren’ is. Maar Diana Jansen (32), mede-eigenaar van fashion library, Lena geeft advies. „Knoopjes tot de kin dicht, en een beetje nonchalant in je rok stoppen.”

De blouse gaat mee.

Deze maand opende ‘Lena, the Fashion Library’ in Amsterdam. Bedacht door de de 29-jarige Suzanne Smulders en drie zussen Jansen: Elisa (30), Angela (34) en Diana (32). Het grote verschil met een normale winkel: je leent de kleding, zoals een boek in een gewone bibliotheek. Je neemt een abonnement, betaalt een vast bedrag per maand (vanaf 19,95 euro) en kan daarna onbeperkt kleding lenen en weer terugbrengen. Hoe lang je de kledingstukken houdt mag je zelf weten. Jansen: „We hebben al wel mensen die na één dag alweer wat nieuws komen halen.”

Suzanne Smulders wijst naar een opvallend geel colbert. „Bij ons kun je ’m meenemen voor een tijdje, en zodra jij of je omgeving erop uitgekeken is, ruil je het kledingstuk weer om.”

Het idee erachter - behalve natuurlijk een walhalla voor fashionista’s - is dat dit duurzamer is dan altijd maar nieuwe kleding kopen. Het past in de tijd van de deeleconomie. Smulders: „We willen het bewustzijn aanwakkeren met betrekking tot het kopen, kopen en nog eens kopen.” Van alle kleding in de winkel is daarom ook 80 procent vintage.

Toch is het een beetje een vreemd idee, om in kleding te lopen die anderen ook dragen. Dit gaat net een stap verder dan gewoon tweedehands, en dat is voor veel mensen al een drempel.

Stinkt het niet? Wat gebeurt er als er vlekken in komen, of als je het onherstelbaar beschadigt? Jansen: „Je mag drie grote fouten maken. Denk aan een glas wijn erover of een gescheurde naad.” Daarna betaal je een boete (een kwart van de verkoopprijs van het kledingstuk in kwestie). De kleding moet je zelf thuis wassen, behalve bijzondere stoffen – die doen ze liever zelf.

En ja, het werkt goed. De roze blouse voelt al gelijk bij het kaartje afknippen als ‘eigen’. Bij een bibliotheekboek herinneren de muffe geur en vlekken op de pagina’s je eraan dat het boek geleend is. Maar bij kleding heb je dat totaal niet door. En omdat je toch weet dat het maar tijdelijk is, ben je geneigd veel sneller voor bijzondere kleding te kiezen. Voor een galafeestje leen ik een dure jas – alleen maar omdat-ie mooi bij de jurk kleurt. Dat ik dan de blouse weer moet inleveren is niet erg - die kan ik morgen wel weer komen lenen. Het voelt precies zoals de bedoeling was van het concept: onbeperkt shoppen, zonder dat je aan prijs hoeft te denken.

Bij Lena hangen ook nieuwe kleren tussen het vintage. Smulders: „Duurzame merken, zoals Wintervacht, Elementum en Alchemis. En van Filippa K mogen we hun oude collectie in de winkel hangen.”

Maar de meeste winkels moesten er zelf ook aan wennen. „We hebben meer merken benaderd of ze mee wilden werken, maar de meeste willen het even afwachten.” Zelf denken ze dat het goed komt. In deze maand alleen verkochten ze al vijfentachtig abonnementen. „We horen ook heel veel mensen die dit zelf willen opstarten in hun eigen stad. Uiteindelijk zullen wel meer merken en winkels overstag gaan.”

    • Charlotte van ’t Wout