Zanger White Stripes verstopte vroege single in meubilair

Jack White tijdens een optreden van zijn nieuwe band The Raconteurs in 2008. Foto EPA / Joelle Diderich

Voor schrijvers, filmmakers en muzikanten is het een ramp als je werk onder in de lade van een bureau verdwijnt. Jack White, de vroegere zanger van The White Stripes, verstopte zo’n 10 jaar geleden juist zélf honderd van zijn singles in meubels. Twee van die plaatjes zijn nu gevonden.

White maakte de single samen met een vriend van hem, Brian Muldoon, onder de naam The Upholsterers, de stoffeerders in het Nederlands. Lang hoefde het duo niet naar die naam te zoeken. Naast hun muziekloopbaan voorzagen Muldoon en White namelijk meubels van een nieuw stofje, om de huur te kunnen betalen. Tijdens dat werk stopten zij honderd singles in de meubels van wildvreemden.

Jack White is vooral bekend van The White Stripes en hun nummer 7 Nation Army.

Alleen de albumhoezen openbaar

Over wie de singles gevonden heeft, en hoe dat gebeurde, is nog niets bekend. De nummers op de verstopte plaat – die de titel Your Furniture Was Always Dead… I Was Just Afraid To Tell You draagt – zijn nog niet naar buiten gebracht. Third Man Records, het platenlabel van Jack White, heeft wel twee foto’s gepubliceerd van de hoes van de single:

Een hoes van de pas ontdekte single van Jack White, uit zijn tijd als stoffeerder. Foto Third Man Records

Tijdens een vraaggesprek met het Amerikaanse radiostation NPR sprak White al eens over het verbergen van dingen in meubilair:

“Ik zei [vroeger eens, red.] tegen Brian Muldoon, die me het vak leerde: ‘Waarom schrijven we als stoffeerders geen berichtjes naar elkaar. Wij zijn de enige die de binnenkant van meubels zien. We zouden zo veel grappen kunnen uithalen en dingen kunnen opschrijven.’”

Toen The Upholsterers hun plaat verstopten, hadden ze al een eerste single. Die werd in 2000 uitgegeven en heet Apple Of My Eye.

    • Joost Pijpker