Yolanthe werd deze week met veel plezier gehaat

Arjen van Veelen bekijkt elke vrijdag waar we ons deze week over opwonden op sociale media. Wat zegt dat over ons? Vandaag: het collectief bashen van Yolanthe.

Nederland is al een paar dagen een jonge vrouw aan het bashen omdat ze niet meer supermooi is. Yolanthe Sneijder-Cabau (29) werd drie keer verkozen tot meest sexy Nederlander. Maar vrijdag was ze te gast bij Humberto Tan. Die zei dat hij haar volgde op Instagram, en dat ze leek veranderd. „Gespierder”, zei hij, „Er ís iets met jou”. Hij bedoelde: ‘kloppen de geruchten dat u opeens lelijker bent geworden?’ — maar Tan is een soort gentleman.

Yolanthe zei dat ze veel trainde, dat haar babyvet weg was. Daar nam Tan geen genoegen mee. De redactie had vooraf een foto klaargezet van een piepjonge Yolanthe. „Moet je kijken hoe jong koppie!”, zei Tan. Yolanthe zei dat ze op die foto 16 was — logisch, dat ze daar niet op leek.

Wow, leek me: een vrouw van 29 wordt door een man van bijna vijftig minutenlang live doorgezaagd over het feit dat ze niet meer op haar kinderfoto’s lijkt. Moest Jeroen Pauw eens proberen. Als hier geen ophef van kwam!

Die ophef kwam er, alleen richten de pijlen zich op het „nietszeggende mokkeltje” en de „aandachtstrut” Yolanthe zelf. Een onflatteuze screenshot van de uitzending ging viraal op Twitter, het leek alsof Yolanthe vissenlippen en een plofkop had. Ze werd gelyncht. Op de pagina ‘Vrouw’ van de Telegraaf (een antifeministische pagina) ging het over Yolanthe’s „pornolippen”. Het nationale debat ging vooral over de studio-belichting en over de visagiste (terwijl Humberto toch echt al vóór die uitzending bedacht had om over Yolanthe’s gezicht te beginnen).

Tot zo ver niks nieuws. Het oude liedje: ‘Kop dicht en mooi zijn — en als je niet meer mooi bent, gaat je kop er af’? Maar opvallend veel zogenaamde progressieven gingen los. VPRO-presentator Tim den Besten noemde haar bijvoorbeeld de „krolse buurtkat” met de vagina die „bijna uit haar broek hangt”. Ook op mijn eigen liberaal-progressieve timeline werd Yolanthe met veel plezier gehaat. Vanwaar die agressie?

Twee maanden terug was er ook zoiets met actrice Renée Zellweger, bekend van Bridget Jones. Op foto’s leek ze opeens onherkenbaar door de plastische chirurgie. Ook toen waren mensen boos op iemand die ouder werd en daar wat aan deed.

Maar dat was nog een beetje begrijpelijk. Zellweger was een van ons: als Bridget Jones liet ze zien dat dik en zielig zijn okay is. En nu had ze aan haar gezicht gesleuteld! Dat was verraad. Of zoals The New York Times schreef: „Het is schokkend als we plotseling de persoon niet meer herkennen waarin we ooit onszelf zagen.”

Maar niemand van ‘ons’ zag zichzelf ooit in Yolanthe. Sterker, we vonden haar altijd al een domme doos. Dit was wraak op mooie mensen die geen boeken lezen. Dit was klassenhaat vermengd met seksisme. Smerig.