Gone With The Wind, kerstmarkt en videoclips

Actrice Vivien Leigh, die in 1939 Scarlett O'Hara speelde in filmepos Gone With The Wind.
Actrice Vivien Leigh, die in 1939 Scarlett O'Hara speelde in filmepos Gone With The Wind. Screenshot Youtube.com

De moeder aller films, je laatste kerstslingers in huis halen of met je kinderen naar hun eerste festival. Welkom bij het weekend, of, zoals ondergetekende het graag noemt: de Tussen-Tweedaagse.

KIJKEN // Videoclips in de bioscoop

vrijdag 19 december, De Balie, Amsterdam, kaarten €7,50-10 (excl. servicekosten)

Sommige muziekvideo’s zijn net korte films, en die zie je natuurlijk beter in een bioscoopzaal dan op je telefoonscherm. Elke vier maanden organiseert De Balie daarom Fullscreen: Videoclips op het grote doek, en deze vrijdag mogen ze weer. Speciale gasten zijn clipmakers Job, Joris en Marieke, die bijvoorbeeld de schattige videoclip maakten voor Gers Pardoels liedje ‘Ik Neem Je Mee’ (2011). Naast animaties en illustraties werkt Job aan het muziekproject Happy Camper, waarvoor het trio weer clips maakt en Manfred de Yeti creëerde. Speciaal voor vanavond staan een paar primeurs op het programma.

GAAN // Festival voor kinderen

zondag 21 december, 11u, TivoliVredenburg, Utrecht, kaarten €8 (excl. servicekosten)

My First Festival, toepasselijke naam voor een festival speciaal voor kinderen. Aanstaande zondag zijn ouders natuurlijk ook welkom in TivoliVredenburg, om samen met hun kroost mee te doen aan een singalong of een streetdanceworkshop, of naar winterse verhalen te luisteren in de voorleeshoek. En dan kun je je ook nog muzikaal uitleven door met samples muziek te maken in het Sample Paradijs. Dan is er ook nog muziek voor alle leeftijden, door onder meer het Ensemble Omroepmuziek, Het Filiaal Theatermakers i.s.m. Insomnio, Pantalone, en de Nederlandstalige folk van Clean Pete (met Anne Soldaat).

KIJKEN // Gone with the Wind

diverse filmhuizen in Nederland

Grootsch! Episch! Magisch! Leven in Technicolor zoals het bedoeld is, dat is Gone With The Wind (1939). Het bijna vier uur durende filmepos spreekt nog steeds tot de verbeelding en de legendarische tekst van Rhett Butler leeft nog altijd voort in echtelijke ruzies: “Frankly, my dear, I don’t give a damn.” Want ruzie maken in technicolor is ook iets dat uitgevonden is door hoofdpersonen Butler (Clark Gable) en zijn love interest, de wispelturige Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). Kijk nou naar die passie, dat vuur dat uit haar ogen spuwt!

Genoeg. Als je één film in de bioscoop gezien moet hebben, is het deze wel. En dat kan, want sinds afgelopen donderdag draait een gerestaureerde versie in 20 filmhuizen verspreid door het land. Voorbereidend en analytisch vertier vind je in dit stuk (€) van NRC-redacteur Joyce Roodnat, die bepleit waarom Gone With The Wind “een uitzonderlijk goede Hollywoodfilm” is.

GAAN // WinterWelvaart

t/m zondag 21 december, Groningen, gratis toegankelijk

De binnenstad en de grachten van Groningen worden dit weekend bevolkt door boten, aangezien de achtste editie van WinterWelVaart een paar uur geleden werd ingeluid:

Twitter avatar winterwelvaart WinterWelVaart De schepen toeteren want we zijn geopend!!! #wwv14 http://t.co/WnQRmSs5zl

Tot en met zondag kun je langs de kades van de Hoge en Lage der A tientallen (historische) charterschepen bekijken. Ook is het Noordelijk Scheepvaartmuseum gratis toegankelijk. De rest van het uitgebreide programma bestaat uit o.a. intieme concerten, lezingen, theater, film en een sterrenbeeldkunstroute. Uiteraard is er ook een kerstmarkt. Op vrijdag en zaterdag is de WinterWelvaartwandeling door de binnenstad.

GAAN // Koninklijke Kerstmarkt

t/m zondagavond 21 december, 12-21u, naast de Hofvijver (Lange Vijverberg, tegenover het Binnenhof), Den Haag

Voor als je nog niet al je kerstbenodigdheden in huis hebt is er dit weekend in Den Haag de Royal Christmas Fair. Denk aan Duitse lekkernijen en specialiteiten, maar ook warme schapenwollen pantoffels, marshmallows roosteren en foute kersttruien. Alles waarvan je niet wist dat je het nodig had voor kerst, is dit weekend in Den Haag te vinden (zo lijkt het). Tijdens het flaneren over de kerstmarkt langs de Hofvijver is er muzikaal vermaak van brassbands en koren.

En als je echt niet weet wat je dit weekend moet doen, dan kun je altijd nog rondjes rijden door je woonplaats en kijken naar de kerstverlichting:

    • Judith Laanen