Daimler alvast 600 mln opzij

Daimler reserveert 600 miljoen euro voor een mogelijke Europese kartelboete. Dat maakte de Duitse autofabrikant gisteren bekend. De Europese Commissie bevestigde in november onderzoek te doen naar het bestaan van een vrachtwagenkartel. Het vermoeden is dat een aantal grote truckfabrikanten jarenlang prijsafspraken hebben gemaakt. Het onderzoek loopt al even. In 2011 voerde de Commissie inspecties uit bij verschillende bedrijven, waaronder Scania, Volkswagendochter MAN, DAF, Iveco en Volvo. Volvo zette in november ook alvast 400 miljoen opzij voor de zaak. „Dit is letterlijk een zware zaak”, zei mededingingscommissaris Margrethe Vestager over de zaak. Het vermeende kartel zou tien jaar geleden op z’n hoogtepunt zijn, en mogelijk nog actief zijn. Als uit het onderzoek blijkt dat de bedrijven inderdaad onderling prijsafspraken hebben gemaakt, kunnen zij daarvoor een grote boete krijgen. Die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet. (NRC)