Topman Turkse nieuwszender moet van rechtbank langer in de cel blijven

De Turkse president Tayyip Erdogan.
De Turkse president Tayyip Erdogan. Foto Reuters / Umit Bektas

Hidayet Karaca moet van een Turkse rechtbank in Istanbul langer in de cel blijven. Hij is de topman van de nieuwszender Samanyolu die loyaal is aan Fethullah Gülen, de rivaal van de Turkse president Tayyip Erdogan. Ook drie andere mensen blijven langer vastzitten, schrijft persbureau Reuters.

Ze worden ervan beschuldigd deel te hebben genomen aan een terroristische organisatie. Acht andere verdachten, waaronder de hoofdredacteur van de Turkse krant Zaman - Ekrem Dumanli, zijn wel vrijgelaten, meldt de Turks-Engelse website Hürriyet Daily News. Wel heeft Dumanli een reisverbod gekregen.

Afgelopen zondag deed de Turkse politie invallen bij een televisiestation en een krantenredactie. Beide mediaorganisaties sympathiseren met Gülen. Tijdens de invallen werden er 24 mensen gearresteerd. Ze werden toen onder meer beschuldigd van het vormen van een ‘illegale organisatie’.

Erdogan ziet complot van Gülenaanhangers

Er lijkt sprake van een wraakactie van Erdogan. Bij een corruptieonderzoek vorig jaar werden een aantal hooggeplaatste mensen uit Erdogans kringen geraakt. Drie ministers traden af als gevolg van het onderzoek. Duizenden politieagenten en honderden rechters werden overgeplaatst. Erdogan ziet in dat onderzoek een complot van Gülenaanhangers, erop gericht hem ten val te brengen. Gülen, een voormalige bondgenoot van Erdogan, ontkent dat.

De Europese Unie heeft zondag de invallen van de Turkse politie bij verschillende media sterk veroordeeld. De invallen bij de mediabedrijven maken inbreuk op de persvrijheid en druisen in tegen Europese waarden, aldus EU-buitenlandchef Federica Mogherini en Johannes Hahn, eurocommissaris voor regionaal beleid, in een gezamenlijke verklaring.

    • Nando Kasteleijn