Tien jaar cel geëist tegen prominente Kremlin-criticus

Alexei Navalny (rechts) en zijn broer Oleg. AP / Pavel Golovkin

Tegen Kremlin-criticus Alexei Navalny is tien jaar celstraf geëist voor het achteroverdrukken van meer dan dertig miljoen roebel. Tegen zijn broer Oleg is acht jaar geëist.

Dat schrijft persdienst Reuters. Het tweetal wordt beschuldigd van het bestelen van twee bedrijven tussen 2009 en 2012, waaronder een dochterbedrijf van het Franse cosmeticabedrijf Yves Rocher.

Navalny leidde de massale protesten tegen president Poetin drie jaar geleden en spreekt zich onder meer op blogs uit tegen corruptie. Eind vorig jaar deed hij mee aan de burgemeestersverkiezingen in Moskou. Die verloor hij van de regeringsgetrouwe Sergej Sobjanin.

Hij en zijn broer zeggen onschuldig te zijn. De aanklacht zou deel uitmaken van een campagne van het Kremlin om dissidenten het zwijgen op te leggen. Volgens de openbaar aanklager zijn de beschuldigingen bewezen. Behalve de diefstal bij twee bedrijven, zouden de broers ook 16 miljoen roebel hebben verduisterd bij een houtbedrijf van de staat.

Navalny heeft momenteel huisarrest. Voor de diefstal op het houtbedrijf heeft hij vorig vijf jaar voorwaardelijk gekregen. Volgens critici was dat proces een farce.

    • Mirjam Remie