Tentamenstress? Schreeuw het uit de ramen

None
Foto

Is het tentamenweek? Staan de horloges gelijk? Tien uur ’s avonds? Dan is het tijd om je raam open te gooien, heel diep adem te halen en zo hard mogelijk te schreeuwen. Het liefst met zo veel mogelijk mensen tegelijk. Het helpt blijkbaar tegen stress bij tentamens.

De zogenoemde ‘Flogstra scream’, vernoemd naar een studentenbuurt in de Zweedse stad Uppsala, is vanuit Zweden over komen waaien naar Nederland. Om precies te zijn: naar de studentenflats van Uilenstede in Amsterdam.

De politie moet nog even wennen aan deze nieuwe manier van ontladen, getuige het feit dat er deze week een kleine optocht van politiebusjes uitrukte naar de Amsterdamse studentenflats. Er vloog zelfs een politiehelikopter boven de wijk, meldde regionale zender AT5, alhoewel een woordvoerder van de politie volgens de zender tegensprak dat de helikopter daar was voor de studenten.

Voor het ontstaan van de ‘schreeuwtraditie’ bestaan overigens meer theorieën, ook lugubere. Zo zijn er mensen die beweren dat het schreeuwen zijn oorsprong vond in 1970, toen een studente in Uppsala zelfmoord pleegde. Bij wijze van herdenking begonnen medestudenten om tien uur ’s avonds te gillen.

Een angstige uitwisselingstudent is een andere mogelijke verklaring. Hij was zo bang dat hij midden in de nacht begon te schreeuwen. Tot hem werd verteld dat het verboden is om in Zweden na tien uur ’s avonds geluidsoverlast te veroorzaken. Daarom schreeuwde hij vlak voor de ‘avondklok’ inging.

    • Fleur Willemsen