Weer stoelendans bij noodlijdend RadioShack

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Jennifer Warren, hoofd marketing van RadioShack, mag op zoek naar een nieuwe baan. Dat meldt The Dallas Morning News.

Het is onrustig binnen het noodlijdende bedrijf. Eerder deze week werd voor de derde keer in een jaar de financieel directeur vervangen. Het vertrek van Warren komt ook middenin de belangrijkste verkoopperiode van het jaar: kerst.

De topvrouw werd in 2013 aangenomen en was verantwoordelijk voor het vernieuwen en moderniseren van het merk RadioShack. In de reclames van Warren kwamen jaren tachtig herkenbare popcultuur-iconen als Alf en Hulk Hogan langs en ook probeerde ze met soundtracks als het controversiële ‘Blurred Lines’ RadioShack de aandacht te trekken van consumenten. Met weinig succes, de elektronicaketen kwam de afgelopen drie jaar niet uit de rode cijfers.

Nike ziet toekomst met hoop tegemoet

Nike is optimistisch over de toekomst. Volgens de laatste kwartaalcijfers steeg de verkoop van het bedrijf met zeker 15 procent, schrijft The Wall Street Journal.

Ook het aantal orders voor de periode december tot april steeg met 7 procent. Deze pre-orders zijn volgens de zakenkrant een goede voorspelling voor toekomstige groei. Maar garanties zijn het niet. De aandelen Nike daalden na de presentatie van de kwartaalcijfers met zo’n 2,9 procent naar 94,22 dollar.

Volgens CEO Mark Parker heeft Nike nog veel ruimte om te groeien op de Noord-Amerikaanse markt, hun grootste afzetgebied. De trend om sportkleding te dragen als gangbare mode, zet daar fors door. The Wall Street Journal waarschuwt echter dat Nike mogelijk te afhankelijk is van de Verenigde Staten en Canada. Dalende inkomsten zouden de groei van het bedrijf in gevaar kunnen brengen.

Hollywood is boos maar de beurs is blij met Sony

Sony besloot gisteren om de controversiële film The Interview na bedreigingen toch niet uit te brengen. Dat leverde het filmhuis woedende reacties op van sterren in Hollywood en Amerikaanse politici.

Twitter avatar RedHourBen Ben Stiller Really hard to believe this is the response to a threat to freedom of expression here in America.
#TheInterview
Twitter avatar jimmykimmel Jimmy Kimmel . @JuddApatow I agree wholeheartedly. An un-American act of cowardice that validates terrorist actions and sets a terrifying precedent.
Twitter avatar MMFlint Michael Moore Dear Sony Hackers: now that u run Hollywood, I’d also like less romantic comedies, fewer Michael Bay movies and no more Transformers.
Twitter avatar MittRomney Mitt Romney .@SonyPictures don’t cave, fight: release @TheInterview free online globally. Ask viewers for voluntary $5 contribution to fight #Ebola.

De beurzen leken echter op te veren door de beslissing van Sony, schrijft Quartz. De aandelen van de studio stegen gisteren met zeker 3 procent. Die koers lijkt niet representatief te zijn voor een bedrijf dat in een crisis verkeert, merkt het webmagazine op.

En dat terwijl analisten berekenen dat de Noord-Koreaanse hack van Sony, het bedrijf nog 200 miljoen dollar kan gaan kosten. Maar merkt Quartz op, de filmstudio had veel meer kunnen verliezen in rechtszaken mocht er daadwerkelijk een aanslag of iets dergelijks hebben plaatsgevonden tijdens een voorstelling van (het door recensenten erg lauw ontvangen) The Interview.

Hoe dan ook, Sony lijkt in ieder geval op de beurs te winnen van de beslissing om de film van Seth Rogen en James Franco te schrappen. De makers van de films die zouden concurreren met de productie kunnen in ieder geval rustig ademhalen.

    • Hans Klis