Het kabinet is volgens premier Rutte deze week niet in gevaar geweest

Premier Rutte en minister Schippers vannacht tijdens het debat over de ontstane crisis. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet is deze week, tijdens de crisis, niet in gevaar geweest. Dat zei minister-president Mark Rutte (VVD) na afloop van de wekelijkse ministerraad. Er was volgens Rutte inderdaad sprake van “een groot politiek probleem”, maar ook de wil om eruit te komen.

“De top van de PvdA heeft vreselijk zijn best gedaan om het probleem op te lossen”, tekende persbureau ANP op. Ook zei de premier dat hij altijd de hoop heeft gehouden dat de partijen eruit zouden komen. Het onderlinge vertrouwen tussen de coalitiepartners is deze week zelfs toegenomen, aldus de premier. Rutte blijft ervan overtuigd dat het kabinet koers moet houden. Dat is volgens hem een zaak van “lange adem”.

Twitter avatar ronfresen Ron Fresen De @MinPres had er op zijn pc veel woorden voor nodig om uiteindelijk te zeggen dat zijn kabinet “niet in gevaar” is geweest #kerstcrisis

Crisis na wegstemmen zorgwet

Het kabinet sluit vandaag een hectische week af, vlak voor het kerstreces. Afgelopen dinsdagmiddag bleek dat het wetsvoorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) over het beperken van de vrije artsenkeuze niet kon rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. PvdA-senatoren Adri Duivestijn, Marijke Linthorst en Guusje Ter Horst stemden tegen. Sindsdien probeerde de top van het kabinet, de PvdA en de VVD een oplossing te vinden.

Die kwam er uiteindelijk vannacht. Na dagenlang beraad werd duidelijk dat het kabinet hoe dan ook de zorgwet door de beide kamers wil loodsen. In eerste instantie wordt dat geprobeerd door een aangepast wetsvoorstel naar de Kamer te sturen. Mocht dat dan toch niet lukken, dan is “een van de mogelijkheden” om een aantal zaken uit de wet via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) alsnog te regelen, zo zei PvdA-leider Diederik Samsom net na middernacht in de Kamer.

Constructieve oppositie kritisch

De leiders van de ‘constructieve’ oppositie, D66-leider Alexander Pechtold, ChristenUnie-leider Arie Slob en SGP-leider Kees van der Staaij, lieten gisteravond weten geen akkoord te hebben gesloten met het kabinet over de gesneuvelde zorgwet. De drie partijen zijn wel nodig voor een meerderheid in de Senaat.

De drie partijen lijken vooral gepikeerd over de ‘achterdeur’ met de AMvB. Pechtold liet in zijn termijn weten het nieuwe wetsvoorstel “vooral eerst te willen lezen voor ik een oordeel vel”. Als de opmerkingen die in de Eerste Kamer zijn gemaakt in de wet zijn opgenomen, is dat een volgens hem “wel een verbetering.” Maar het dreigement van een AMvB zit D66 “absoluut niet lekker”, zei Pechtold. De ChristenUnie zal de nieuwe zorgwet niet steunen als het kabinet die blijft koppelen aan een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB), aldus Slob.

Rutte wilde niet zeggen wat hij gaat doen, mocht ook de aangepaste zorgwet de eindstreep niet halen.

    • Nando Kasteleijn