Stofje uit brem helpt rokers beter bij het stoppen dan nicotinekauwgum

Bloeiende brem

Cytisine, een stofje dat van nature voorkomt in brem en goudenregen, ondersteunt mensen beter in hun poging te stoppen met roken dan pleisters, kauwgum of pillen met nicotine. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie die deze week verscheen in The New England Journal of Medicine. Cytisine is vijf tot vijftien keer goedkoper dan de middelen die vaak worden voorgeschreven.

Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde in Maastricht: „In 2011 werd in een goed gecontroleerde studie aangetoond dat cytisine beter werkt dan een placebo. Nu is ook aangetoond dat het beter werkt dan nicotinevervangende middelen”.

Van de ruim 1.300 deelnemers aan de nieuwe studie bleek na een half jaar 22 procent van mensen uit de cytisinegroep niet meer te hebben gerookt, tegenover 15 procent van de nicotinegroep. „Een indrukwekkend resultaat”, volgens Van Schayck. „Want het betekent vijftig procent meer stoppers, tegen een fractie van de kosten.” Wel moet nog blijken of dat succes op de lange termijn standhoudt.

Al sinds de Tweede Wereldoorlog wordt cytisine in Oost-Europa gebruikt als natuurlijk middel om te stoppen met roken. Daarbuiten was het weinig bekend. Dat verandert nu snel, stelt Van Schayck vast: „Bijvoorbeeld in China, waar 70 procent van de mannen rookt, kan zo’n goedkoop middel een doorbraak betekenen. ”

Cytisine is in Nederland niet bij de apotheek verkrijgbaar, wel via internet. Dat hoeft geen probleem te zijn zegt Van Schayck: „Het middel nortriptyline is ook niet officieel geregistreerd als hulpmiddel om te stoppen met roken en wordt wel genoemd in de medische richtlijnen voor het behandelen van rookverslaving. Wat mij betreft is er nu alle reden om datzelfde voor cytisine te doen.”

Een wondermiddel is cytisine niet. Maar, zegt Van Schayck, „er is geen enkele medische ingreep zo kosteneffectief als een pil om te stoppen met roken”.

    • Sander Voormolen