Rechter schrapt vuurwerkverbod in Hilversum

De rechter heeft een vuurwerkverbod in Hilversum opgeheven.
De rechter heeft een vuurwerkverbod in Hilversum opgeheven. ANP / Roos Koole

De rechter in Utrecht heeft een vuurwerkverbod in Hilversum geschrapt, zo meldt RTV Noord-Holland. De rechter zei dat burgemeester en wethouders niet bevoegd zijn om zo’n besluit te nemen.

Volgens de rechter is een vuurwerkverbod een zaak van openbare orde. De handhaving daarvan komt eenduidig toe aan de burgemeester en niet aan het complete college. Het college kon dus geen vuurwerkverbod instellen. De rechtszaak was aangespannen door twee vuurwerkverkopers, die vreesden dat ze omzet zouden missen. Het college zegt teleurgesteld te zijn over het besluit en gaat alles in het werk stellen om de procedurele bezwaren weg te nemen en volgend jaar alsnog een vuurwerkvrije zone in te stellen.

Twitter avatar JoostRTVNH Joost Lammers Het besluit voor het #vuurwerkverbod wordt geschorst en dat betekent dat er in #Hilversum op 1 januari gewoon kan worden afgestoken. @rtvnh

De gemeente Hilversum kondigde het verbod in november af. Burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) was hier al jaren voorstander van. Het Rijk heeft de vuurwerkregels flink aangescherpt. Op oudjaarsdag mag van 18.00 uur tot 02:00 uur vuurwerk worden aangestoken, in plaats van vanaf 10 uur ‘s ochtends. Gemeentes moeten deze striktere regels zelf handhaven.

    • Mirjam Remie