Pretpark van Van der Most komt er nu dan écht

De gemeente belde ondernemer Hennie van der Most wel vijf keer om te komen. De bouw van zijn speelstad in countrystijl begint eindelijk.

Hennie van der Most: „Ik zag vanaf het eerste moment een pretpark in het AVR-pand.”
Hennie van der Most: „Ik zag vanaf het eerste moment een pretpark in het AVR-pand.” Foto Joris den Blaauwen

Hennie van der Most zit er warmpjes bij deze woensdagochtend in zijn kantoor op het AVR-terrein aan de Brielselaan, relaxed trekkend aan een sigaar naast een vol openstaande straalkachel. Van der Most is een Overijsselse boerenzoon die miljonair werd met het ombouwen van oude bedrijfspanden tot amusementsgelegenheden.

Buiten rijden de shovels af en aan. Deze maand vinden de laatste sloopwerkzaamheden plaats. In januari 2015 beginnen dan eindelijk de bouwwerkzaamheden aan het pretpark Speelstad Rotterdam. Het park dat eigenlijk volgend jaar zou openen, maar door de crisis, die ook het zakenimperium van Van der Most niet ongemoeid liet, liep dit de nodige vertraging op.

Onlangs schreef deze krant over de deal die hij maakte met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De komende drie jaar, met een optie voor twee jaar extra, huurt het COA de vakantiehuisjes van Speelstad Oranje. Van der Most krijgt betaald voor de opvang van 1.200 vluchtelingen, ongeacht het feit dat vanwege de onrust in het dorp de opvang van het aantal vluchtelingen is gemaximeerd op 598 mensen (volgens Van der Most op 1.000). Naar schatting krijgt Van der Most hier zo’n twee miljoen euro per jaar voor.

Er valt een stilte in het Rotterdamse kantoor van de ondernemer als er gevraagd wordt naar de vluchtelingenopvang. Hij weigert in te gaan op bedragen, maar stelt wel: „Ik heb vijftien miljoen geïnvesteerd in Speelstad Oranje en die huisjes moeten ook onderhouden worden. Dat kost ook wat.”

Zijn Rotterdamse Speelstad heeft eenzelfde investering nodig: tien à vijftien miljoen euro. Dat bedrag gaat hoogstwaarschijnlijk gedeeltelijk uit de eigen cashflow van de ondernemer en een lening komen. Sinds 2008 financiert Van der Most zijn veelzijdige projecten zonder krediet van de bank.

Bemiddeling door gemeente

Van der Most belandde in 2012 niet uit zichzelf in Rotterdam. „De gemeente heeft mij vier tot vijf keer gebeld met de vraag of ik vrijblijvend naar leegstaande panden wilde komen kijken. Uiteindelijk heb ik ingestemd. ‘De doorzetter wint’, zeg ik altijd.” De gemeente bevestigt deze gang van zaken. Een rondleiding volgde. „Ik heb toen ook nog naar dat zwembad [Tropicana] gekeken. Maar dat vond ik niks. Toen we langs AVR reden vroeg ik die mensen van de gemeente wat dit voor pand was en wat er mee ging gebeuren. Sloop, zeiden ze. Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen. Ik zag er vanaf het eerste moment een pretpark in.”

De ondernemer zit in de weken na de bezichtiging om de tafel met AVR, die eigenaar is van het pand. Die gesprekken duren niet lang: Van der Most beent boos weg, omdat de afvalverwerker in zijn ogen „veels te veel vraagt”. Met behulp van de gemeente wordt er toch een deal gesloten. Met de gemeente maakt hij de afspraak dat hij één contactpersoon krijgt aangewezen die het gehele bouwproject coördineert en zorgt dat het bestemmingsplan op orde komt. „Begin dit jaar is dat netjes voor elkaar gekomen. Niets dan lof voor de gemeente.”

In september van vorig jaar slaat het noodlot toe. Er breekt een grote brand uit in het bovenste deel van de voormalige afvalverbrander. Van der Most is niet verzekerd. De schade bedraagt een half miljoen euro. „Ondernemen is risico nemen”, zegt hij hierover. „En positief blijven. Doorgaan.”

Voor de opening van Speelstad Rotterdam mikt ras-optimist Van der Most op begin 2017. „Ik heb alle attracties klaarliggen. Met keuringen en al.” Het pretpark, dat helemaal in country- en westernstijl zal zijn, moet 150.000 tot 200.000 bezoekers per jaar naar Charlois trekken.

    • Mitchell Daamen