Op deze obscure Bulgaarse website vind je hét middel om te stoppen met roken

Cytisine, een stofje dat van nature voorkomt in brem en goudenregen, ondersteunt mensen beter in hun poging te stoppen met roken dan pleisters, kauwgum of pillen met nicotine. Dat blijkt uit een Nieuw-Zeelandse studie deze week verscheen in The New England Journal of Medicine. Cytisine lijkt even goed te werken als andere middelen om te stoppen, zoals varenicline en bupropion, die nu vaak worden voorgeschreven.

Maar – en dat is de grote revolutie – cytisine is vijf tot vijftien keer goedkoper. “Het is al de tweede keer dat een studie met cytisine het beste medische tijdschrift in de wereld haalt”, reageert Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde in Maastricht en niet bij het onderzoek betrokken.

“In 2011 werd in een goed gecontroleerde studie aangetoond dat cytisine beter werkt dan placebo, en nu is ook robuust aangetoond dat het beter werkt dan nicotinevervangende middelen.”

Hoe succesvol is cytisine?

Van de ruim 1.300 deelnemers aan de nieuwe studie bleek na een half jaar 22 procent van mensen uit de cytisinegroep niet meer te hebben gerookt, tegenover 15 procent van de nicotinegroep. “Een indrukwekkend resultaat”, zegt Van Schayck, “Want het betekent vijftig procent meer stoppers, tegen een fractie van de kosten.” Wel zou nog moeten blijken of dat succes op de lange termijn standhoudt.

Cytisine wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog in Oost-Europa gebruikt als natuurlijk middel om te stoppen met roken, maar was in de rest van de wereld niet erg bekend. Dat verandert nu snel, stelt Van Schayck verheugd vast:

“In bijvoorbeeld China, waar zeventig procent van de mannen rookt, kan zo’n goedkoop middel echt een grote doorbraak betekenen. De grootste gezondheidswinst is te behalen door het roken terug te dringen.”

Hoe kom ik er aan?

Cytisine wordt verkocht onder de merknaam Tabex, door het Bulgaarse farmaceutische bedrijf Sopharma AD. Voor 45 Amerikaanse dollar koop je bij hen 100 pilletjes.

Het is in Nederland niet via de apotheek verkrijgbaar, wel via internet. Dat hoeft geen probleem te zijn zegt Van Schayck:

“Het middel nortriptyline bijvoorbeeld is ook niet officieel geregistreerd als hulpmiddel om te stoppen met roken, maar wordt wel genoemd in de medische richtlijnen voor het behandelen van rookverslaving. Wat mij betreft is er nu alle reden om dat ook voor cytisine te doen.”

Een wondermiddel is cytisine nog altijd niet, er zullen altijd mensen blijven die niet van de sigaret kunnen afblijven. “Maar bedenk wel”, zegt Van Schayck, “dat er desondanks geen enkele medische ingreep zo kosteneffectief is als een pil om te stoppen met roken.”

    • Sander Voormolen