Weet jij met welk merk zakelijk Nederland belt?

Foto Reuters

Update: BlackBerry draait wat bij

BlackBerry heeft de kwartaalcijfers bekend gemaakt. Het bedrijf boekte in het derde kwartaal van dit jaar een kleine winst van 6 miljoen dollar. Dit komt eerder dan verwacht. Toch is de omzet van 793 miljoen euro ongeveer een derde minder dan de omzet in dezelfde periode vorig jaar en lager dan de verwachtingen.

Het is definitief uit tussen Nederlandse bedrijven en de BlackBerry. Nog maar twee procent van het mkb en de zzp’ers gebruikt een zakelijke telefoon van het Canadese bedrijf, dat vandaag met cijfers komt. Wat de gemiddelde werknemer dan wel krijgt? Een iPhone. Apple domineert de zakelijke telefoonmarkt met meer dan helft van de abonnementen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Q en onderzoeksbureau Toponderzoek onder honderden mkb-bedrijven en zzp’ers (een tot honderd werknemers).

We vroegen de bedrijven wat voor telefoonabonnement ze hun werknemers aanbieden. In de meeste gevallen bleek dat KPN te zijn.

Bij de tablets is wederom Apple de grote winnaar. De BlackBerry Playbook ontbreekt op de lijst.

Ook wereldwijd heeft BlackBerry het moeilijk. Sinds 2011 ziet het bedrijf de omzet en winst dalen. Na wat bemoedigende kwartaalcijfers in juni daalde de omzet in het kwartaal erna met 50 miljoen dollar.

Hoe slecht het wereldwijd ook gaat, er is in ieder geval één land waar BlackBerry nog wel de smartphone-markt domineert, voor het vierde jaar op rij: Zuid-Afrika. En er is ook ook één man die bekend staat om zijn BlackBerry. En niet de minste: de Amerikaanse president Barack Obama.

    • Marieke ten Katen