Obama: er komt ‘gepaste actie’ tegen N-Korea - Sony heeft fout gemaakt

De Verenigde Staten gaan ‘gepast’ actie nemen tegen Noord-Korea, nu volgens de FBI bewezen is dat dat land betrokken is bij de hack bij Sony. Dat zei president Obama vandaag tijdens zijn eindejaarspersconferentie.

Obama tijdens zijn eindejaarspersconferentie. Foto Reuters / Larry Downing

De Verenigde Staten gaan “gepaste” actie nemen tegen Noord-Korea, nu volgens de FBI bewezen is dat dat land betrokken is bij de hack bij Sony. Dat zei Obama vandaag tijdens zijn eindejaarspersconferentie.

Wat de actie gaat inhouden en wanneer dat gaat gebeuren, wilde de Amerikaanse president niet zeggen. Hij vertelde dat er meerdere opties zijn voor het Amerikaanse weerwoord, en dat hij later zal beslissen wat de precieze actie gaat zijn. Internationaal gaat hij in ieder geval pleiten voor regels om de vrijheid op internet te waarborgen. “Nu is het het Wilde Westen.”

De FBI meldde eerder vandaag dat er bewijzen zijn dat Noord-Korea betrokken is bij de computerinbraak bij Sony waarbij films en duizenden e-mails en persoonlijke gegevens zijn buitgemaakt. Zo zou dezelfde malware zijn gebruikt als bij aanvallen eerder dit jaar op Zuid-Koreaanse banken.

Censuur

Sony trok eerder deze week de komedie The Interview terug uit de bioscopen, nadat de bezoekers van die film waren bedreigd door de hackers, die opereren onder de naam GOP. Obama vindt dat de in Hollywood gevestigde filmmaatschappij hiermee een fout heeft gemaakt:

“Ik heb er begrip voor, aangezien hun medewerkers zijn bedreigd. Maar het is jammer dat ze niet eerst met mij hebben gepraat. We kunnen geen maatschappij hebben waar één of andere dictator ergens in de wereld hier zijn censuur kan opleggen. Zo werkt Amerika niet.”

Obama vond het wel iets over het Koreaanse regime zeggen, dat ze zich zo opwinden over een komedie.

“Het is een satirische film met nota bene Seth Rogen en James Franco. Ik bedoel, hoezo is dat een bedreiging?”

Vox schreef eerder vandaag overigens dat het Noord-Korea waarschijnlijk helemaal niet te doen is om The Interview uit de bioscopen te houden. Volgens de schrijver is Noord-Korea erbij gebaat om als “irrationeel, onvoorspelbaar en gevaarlijk” te worden afgeschilderd, zodat landen er niet over na zullen denken in te grijpen in het land.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Succesvolle missie van Bureau 121 (€) en bij NRC Q: Hollywood versus de hackers, part 2.

    • Eva Smal