Nooit meer Colbert Report - de beste momenten van Stephen Colbert

Na meer dan 9 jaar en ruim 1.400 afleveringen kwam er gisteravond een einde aan The Colbert Report, omdat presentator Stephen Colbert overstapt naar de Late Show. Vijf memorabele momenten uit het satirische programma.

Stephen Colbert tijdens een van de laatste afleveringen van The Colbert Report, waar president Barack Obama te gast was. Foto EPA / Andrew Harrer

Na meer dan 9 jaar en ruim 1.400 afleveringen kwam er gisteravond een einde aan The Colbert Report. Het satirische actualiteitenprogramma stopt omdat presentator Stephen Colbert overstapt naar de Late Show, waar hij vanaf mei volgend jaar het stokje overneemt van televisie-icoon David Letterman. Vijf memorabele momenten uit de show.

1. Truthiness, een woord zonder Nederlandse vertaling
Meteen in de eerste aflevering, die in het najaar van 2005 op televisie verscheen, zette Stephen Colbert de toon. De komediant en acteur had op dat moment al een lange loopbaan bij de eveneens satirische Daily Show achter de rug, waar hij als correspondent geregeld in de uitzending verscheen.

Als host van zijn eigen show kwam de Amerikaan met het woord Truthiness op de proppen. Dat is volgens Colbert zoiets als het scheppen van een waarheid die niet per se voortkomt uit “bewijs, logica, onderzoek of feiten”, maar gewoon “goed voelt”. Truthiness werd meteen uitgeroepen tot het Woord van het jaar.

2. De gebroken pols
Bij een struikelpartij in de studio brak Colbert in 2007 zijn pols. Die kwetsuur greep hij aan om landelijk aandacht te vragen voor polskwetsuren. Colbert deed dat – in navolging van Lance Armstrong – met “het meest mannelijke middel dat bestaat – een siliconen polsbandje”.

3. Het handelsverleden van Nederland
Stephen Colbert heeft in zijn programma meerdere malen sketches gemaakt waarin Nederland centraal stond. Zo opende hij de aanval op schaatscoach Jillert Anema en ‘verdedigde’ hij de aanval van presidentskandidaat Rick Santorum op het euthanasiebeleid in Nederland. Maar het mooiste fragment is waar Colbert bekent dat hij een zwak heeft voor Nederland.

4. Een bevel van Barack Obama
In 2009 maakt Colbert een uitzending in Irak, om daar de Amerikaanse troepen een hart onder de riem te steken. Zijn gast is generaal Ray Odierno, die de presentator opdraagt zijn hoofd kaal te scheren. Als Colbert weigert, krijgt hij plots bezoek van een nog machtiger persoon.

5. Financiële steun uit het Midden-Oosten
Zelden is Stephen Colbert de afgelopen jaren uit zijn rol van de zelfingenomen, conservatieve presentator gevallen. Zelfs bij de meest lachwekkende scènes hield hij zijn gezicht in de plooi. Die eigenschap maakt de keren dat Colbert in lachen uitbarst des te bijzonderder en amusanter.

    • Joost Pijpker