Nieuwe stap bij verkoop ABN Amro - Nederland zoekt adviseurs

Nederland roept de hulp in van zakenbanken bij het van de hand doen van genationaliseerde bedrijven zoals ABN Amro en SNS. De instelling die de banken en verzekeraars beheert, het NLFI, laat dat vandaag weten in een advertentie in de Financial Times.

De buitenkant van het hoofdkantoor van ABN Amro. Nederland zoekt zakenbanken die helpen bij een mogelijke verkoop van de bank.
De buitenkant van het hoofdkantoor van ABN Amro. Nederland zoekt zakenbanken die helpen bij een mogelijke verkoop van de bank. Foto ANP / Koen van Weel

Nederland roept de hulp in van zakenbanken bij het van de hand doen van genationaliseerde bedrijven zoals ABN Amro, verzekeraar ASR en SNS Bank. De instelling die de banken en verzekeraars beheert, het NLFI, laat dat vandaag weten in een advertentie in de Britse zakenkrant Financial Times.

Via een aanbestedingsprocedure wil de instelling meerdere gespecialiseerde zakenbanken selecteren en een aantal daarvoor selecteren voor een shortlist. Zo kan er na politieke toestemming over het privatiseren van een bedrijf snel worden gehandeld. De gekozen banken moeten het NLFI adviseren bij de voorbereiding van een mogelijke beursgang of verkoop.

Of de tijd rijp is voor een verkoop van het zogeheten tafelzilver moet overigens nog blijken. Volgens minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën wordt het binnen een paar maanden duidelijk of ABN Amro klaar is voor een beursgang, zo zei hij vorige week. Daarvoor wacht de minister eerst nog op een advies van het NLFI, zo meldt persbureau ANP.

Vorig jaar liet Dijsselbloem al weten dat hij geen haast heeft met de verkoop van ABN Amro en wacht tot de markt er klaar voor is. ABN werd in 2008 op het dieptepunt van de kredietcrisis voor 16,8 miljard euro genationaliseerd. Dat bedrag liep later nog verder op.

Lees meer economisch nieuws op NRC Q.