Nederland kandidaat voor de Europese Spelen in 2019

Exterieur van NOC*NSF in Arnhem. Foto ANP / Rick Nederstigt

Er bestaat een goede kans dat de tweede Europese Spelen in 2019 in Nederland worden gehouden. Sportkoepel NOC*NSF heeft na overleg met het ministerie van VWS (Sport) en de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag besloten onderzoek in te stellen naar een kandidaatstelling.

De Europese Spelen zijn een equivalent van de Olympische Spelen, maar dan op continentaal niveau. De eerste editie heeft juni volgend jaar plaats in Bakoe, de hoofdstad van Azerbajdzjan. Aan de Europese Spelen doen zo’n 6.000 sporters uit 49 landen mee in 19 takken van sport. Het is ook bedoeld als podium voor experimenten. Zo staat in Baku judo voor blinden op het programma en wordt basketbal 3 tegen 3 gespeeld.

Budget van 100 miljoen

NOC*NSF denkt door zoveel mogelijk gebruik te maken van bestaande accommodaties te kunnen volstaan met een budget van 100 miljoen euro. Voorzitter André Bolhuis van NOC*NSF zegt:

: “De topsportevenementen die in Nederland zijn gehouden, zijn waardevol gebleken voor de samenleving en helpen ons om Nederland een stukje beter te maken.”

    • Henk Stouwdam