Meer gemeenten onder verscherpt toezicht van provincie

ANP / Koen Suyk

De provincies hebben zestien gemeenten onder preventief financieel toezicht gesteld omdat hun begrotingen voor volgend jaar niet sluitend zijn. Dat zijn er zeven meer dan dit jaar.

Dat meldt Binnenlands Bestuur vandaag. Het verscherpte toezicht houdt in dat een gemeente geen nieuwe financiële verplichtingen mag aangaan zonder toestemming van de provincie.

Zeeland heeft voor het eerst sinds jaren drie gemeenten onder curatele staan; de provincie heeft jarenlang geen enkele gemeente onder toezicht gesteld. Het gaat om Middelburg, Vlissingen en Kapelle. Hoofdstad Middelburg moet de komende twee jaar tien miljoen euro bezuinigen.

Ook de gemeenten Muiden en Langedijk in Noord-Holland, Haaksbergen en Twenterand in Overijssel, Apeldoorn en Beuningen in Gelderland, Heerenveen in Friesland, Gemert-Bakel in Noord-Brabant, Bellingwedde, Vlagtwedde en Ten Boer in Groningen en Lansingerland in Zuid-Holland staan onder curatele. Amersfoort heeft een kwartaal om een nieuwe, sluitende begroting op te stellen, dan heft de provincie het verscherpt toezicht op. De provincies Flevoland, Limburg en Drenthe staan niet in het rijtje.

    • Mirjam Remie