Man rijdt in op kantoor Spaanse Volkspartij

De Spaanse politie heeft een straat afgezet in de buurt van het hoofdkantoor van de Parti Popular (PP). AFP / Gerard Julien

Een man is in Madrid gearresteerd nadat hij met een auto met twee gascilinders op het hoofdkantoor van de partij Partido Popular (PP) was ingereden.

De dader is volgens de politie van Madrid een zakenman die door de crisis alles verloren heeft. Hij stelt daar de regering van premier Mariano Rajoy verantwoordelijk voor. De politie sloeg groot alarm en rukte massaal uit naar het gebouw in het centrum van de Spaanse hoofdstad.

De man reed met zijn auto tegen de voorgevel van het kantoor aan. In de auto werden twee gasflessen en een ontploffingsmechanisme aangetroffen. Niemand raakte gewond.

Vertrouwen in Spaanse politiek laag

Spanje is, net als andere Zuid-Europese landen, hard getroffen door de eurocrisis. In 2012 was het land bijna failliet. Werkloosheidscijfers waren en zijn nog steeds hoog - ongeveer een kwart van de Spanjaarden zit zonder werk. Het maatschappelijk verzet hiertegen laaide steeds hoger op.

Bovendien wordt de regering geteisterd door corruptieschandalen. Onlangs werden 51 politici van de PP opgepakt door de politie, onder wie een half dozijn burgemeesters en een oud-senator. Ze zouden steekpenningen hebben aangenomen van bouwers in ruil voor de toewijzing van openbare werken. Het was het tweede corruptieschandaal in korte tijd. Het hoofdkantoor bleek voor 1,7 miljoen euro aan zwart geld te zijn verbouwd.

    • Mirjam Remie